ВАС: Двуетажната сграда до

ВАС: Двуетажната сграда до „сараите“ на Доган в Росенец е незаконна и трябва да бъде съборена

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Двуетажната сграда на плажа до летните „сараи“ на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в лесопарк „Росенец“ е незаконна и трябва да бъде съборена. Това гласи окончателното съдебно решение по казуса, който започна през лятото на 2020 г. след протестите срещу правителството на Бойко Борисов.

Върховният административен съд остави в сила решението на административния съд в Бургас, с което се отхвърля жалба на „Стрейтлайн“ АД срещу заповед от 28.08.2020г. на заместник- кмета по „Строителство, инвестиции и регионално развитие“ при Община Бургас, с която е наредено да бъде премахнат незаконен строеж „двуетажна сграда“ от имот в местност „Отманли“, Лесопарк „Росенец“, построена от неизвестен извършител. Това става известно от решение на съда, публикувано на официалната му страница. То е окончателно и не подлежи на обжалване.Според ВАС не са налице твърдените в жалбата основания за отмяна и решението на административния съд в Бургас е материално и процесуално законосъобразно и обосновано.


В решението се посочва, че сградата, за която има спор, попада в крайбрежна плажна ивица – имот публична държавна собственост. Не са налице и строителни книжа за постройката, а първите картографски данни за наличие на обект, находящ се в позицията на спорния, са едва от 2006 г. От заключение на вещото лице става известно, че в общината е наличен кадастрален план на базата на лесопарк „Росенец“ от 1989 г., в който са отбелязани големите почивни станции, но двуетажната сграда я няма нанесена.

По делото е установено още, че от 12 март 2007г. „Лукойл Гарант България“ – Доброволен пенсионен фонд“ е продал на „Стрейтлайн“ АД имот, находящ се в местността „Отманли“ /парк Росенец/, землище на гр. Бургас, кв. „Крайморие“ с площ от 9 000 кв.м, ведно с изградените в него сгради и съоръжения: сграда яхт-клуб, едноетажна със застроена площ 174 кв.м, хангар за морски съдове, едноетажен, със застроена площ 308 кв.м, хангар за леки морски съдове, едноетажен, със застроена площ 161 кв.м, помощна сграда с площ от 42 кв.м, ведно с изградените в имота съоръжения и трайни подобрения. Същевременно в представената скица на яхтено пристанище-Росенец от „Лукойл Нефтохим Бургас“ не се обхваща територията на сградата, за която се води спор и не е отразена в нея.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар