Проверяват Агенцията по заетостта за измама с евросредства

ВАС изиска информация от държавните органи за предприетите мерки по контрол на инфлацията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Върховната административна прокуратура се самосезира във връзка с медийни публикации, в които се съобщава за предприети или предлагани от държавни органи мерки за ограничаване на инфлацията и ръста на цените на основните потребителски стоки, продавани у нас. Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

От институцията са поискали информация от Съвета за координация и обмен на информация между органите, осъществяващи контрол на пазара на стоки, Държавната комисия по стоковите борси и тържищата и Комисията за защита на потребителите.Информацията трябва да съдържа данни за установяване на незаконосъобразни актове, действия или бездействия на съответен административен орган при осъществяване на законовите му правомощия във връзка с контролната дейност и ефективното прилагане на нормативните актове, свързани с контрола на пазара на стоки, регулации при определяне на извършваните услуги и техните цени на стоковата борса, както и противодействие срещу нелоялни търговски практики, водещи до завишаване на цените на стоки и услуги.


В зависимост от получените сведения, прокуратурата ще прецени има ли необходимост от изискване на допълнителна информация и от други държавни органи.

В случай че бъдат установени незаконосъобразни актове, прокуратурата ще прави преценка за протестирането им пред съответен съд. При данни за противоправни действия или бездействия на съответните органи, от прокуратурата ще предприемат мерки по Административнопроцесуалния кодекс (АПК) за преустановяването им, а при констатиране на данни за извършено престъпление, данните могат да са причина за образуване на разследване.

От 15 февруари досега инспекторите от Регионалната дирекция на Комисията за защита на потребителите (КЗП) във Варна са съставили 53 акта на търговци за нелоялни практики, припомня БТА.

Ще се променят цените, държавата ще използва всички свои инструменти, увери вчера служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар