ВАС не даде ход на делото за видеонаблюдение при обработването на бюлетините

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Върховният административен съд не даде ход на делото по обжалваното от ЦИК решение, което разреши видеонаблюдението по време на обработването на бюлетините. Повод за отлагането са кратките срокове за насрочване на делото, съобщи БНТ. 

Един от участниците в изборния процес и прокуратурата настояха пред Върховния административен съд за тези избори да уважи решението на първата инстанция – Административния съд в София, а именно да остане видеонаблюдението.

Според ЦИК и Комисията за защита на личните данни – това решение поставя българските граждани без право на защита на личните данни. Защитникът на видеонаблюдението смята, че заснемането ще става след приключване на изборния ден и правата на гражданите не са застрашени.

Председателят на Комисията за защита на личните данни е убеден, че проблемът е в законодателя, който не е разписал ясни правила в Изборния кодекс.

“Считате ли, че всеки един кандидат в листата ще може да си посочи застъпник, застъпникът ще снима и ще видеоизлъчва в социалните медии какво е заснел, включително може ли да бъде спрян този застъпник да снима себе си, да снима всички околни, които присъстват в стаята и да ги излъчва, включително и със звук”, каза Венцислав Караджов, председател на Комисията за защита на личните данни.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар