ВАС отмени постановлението за действащите по-скъпи винетки, МРРБ обжалва

България, Общество, Политика, Съдебни
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ВинеткиПърво отделение на Върховния административен съд отмени постановлението на Министерския съвет, с което бяха увеличени винетните такси.

Жалбата беше заведена от Сдружение “Център за законодателни оценки и законодателни инициативи” в началото на тази година. В същото време от регионалното министерство на Лиляна Павлова съобщиха, че ще обжалват решението на Тричленния състав на ВАС в предвидения от закона срок.

От там са категорични, че цените на винетките остават в сила, тъй като няма окончателно съдебно решение.

Основните мотиви на Върховния административен съд са, че постановлението на МС е прието при пълна липса на обществено обсъждане, включително не е съгласувано с останалите министри. Според върховните магистрати докладът на вносителя не съдържа конкретните причини, които налагат увеличение в размера на винетните такси, а мотивите са изцяло бланкетни и не са подкрепени с конкретни данни относно състоянието на републиканската пътна мрежа.

По отношение на ППС, категория 3, двата варианта за размера на годишните винетни такси са пренесени механично от доклад на Световната банка, който обаче се отнася до електронните винетки, а те предстои да бъдат въведени през 2018 г. От съдържанието на доклада на СБ е видно, че предложението за размер от 150 лв. на годишната винетна такса за ППС категория 3 и, съответно – 97 лв., е формирано въз основа на разходи по внедряването на електронна винетна система. /БГНЕС

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар