ВАС отхвърли жалбата на „Възраждане“ за броенето на контролните разписки

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Върховният административен съд отхвърли жалбата на партия „Възраждане“ срещу решението на Централната избирателна комисия за броенето на контролните разписки. Това съобщиха от съда.

Върховните магистрати приемат, че жалбата е неоснователна. Според тях не е налице неспазване от страна на ЦИК на указанията, описани в предходно решение на съда.

Този извод следва от съпоставката на указанията, касаещи отчитането на машинното гласуване. Според съда, решението на ЦИК не е елемент от отчитането на резултата от машинното гласуване, а служи само за сравняване на резултата, извлечен от записващото техническо устройство на машините, и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес.

В мотивите си съдиите от ВАС пишат, че според Изборния кодекс ЦИК има контролни правомощия върху дейността на избирателните комисии, както и да дава методически указания за работата им.

С оглед на тези правомощия, ЦИК може да укаже контролно преброяване на отпечатаните от системата разписки, а определянето на вида и обема на контрола – частичен или пълен /както в случая/, е изцяло в компетенциите на ЦИК.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар