Вдигат от два до три пъти първоначалната такса на такситата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След месец май ползването на такси поскъпва от два до три пъти в цялата страната. Това стана факт след нормативни промени, приети в транспортното министерство.


Такситата в София вече вдигат първоначалната си такса

Увеличението се отнася само за първоначалната такса. Засега само част от фирмите са преминали към новите тарифи, което означава всяко десето такси у нас, съобщи Нова телевизия. 

Промяната в тарифите на такситата изненада неприятно част от хората, които днес пристигнаха на летище София с полет от Германия. Според тях скокът в цените трябвало да се отложи. Въпреки това до началото на май всички таксита в страната трябва да преминат към новите цени.

Голяма част от такситата обаче продължават да работят на старите тарифи. Една от основните причини е, че първо трябва да програмират своите апарати. В столицата има само едно място, на което това може да се случи – Българския институт по метрология. От бранша обясниха, че проверките на апаратите са задължителна процедура, за да е сигурно, че няма да има ощетени клиенти.

“В метрологичния пункт се извършва държавната проверка за съответствие – дали всички тези тарифи и такси отговарят”, обясни Кирил Ризов от Съюз “Такси”.

Кратките срокове за претарифиране на таксиметровите апарати обаче доведоха до образуването на големи опашки от чакащи.

Сред хората на опашката е и Петър, който работи като шофьор на такси от 32 години. Чака за проверка на апарата в колата си повече от 5 часа. Но се въоръжил с търпение, тъй като отдавна се надявал да увеличат тарифите.

“Малко трябва да се вдигнат, защото много от стоките се вдигнаха, а ние стоим на същите пари”, казва той.

Сред големите градове засега без промяна в цените возят в Благоевград, Шумен, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново. В Сливен първоначалната тарифа вече е скочила двойно. Същото важи и за част от такситата в София.

Засега цената на километър пробег остава без промяна, което кара шофьорите да вярват, че до отлив на клиенти няма да се стигне. След втори май всички таксита у нас трябва да работят на новите тарифи. В противен случай водачите ще подлежат на глоби до 1000 лева.

 

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар