Везните за домакинството на KOP29 наклоняват към Азербайджан

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новина от Георги Велев, специален пратеник на Dir.bg и 3E-news в Дубай

Следващата конференция за опазване на климата КОП29 е на път да се проведе в Азербайджан. Това стана ясно след подписаното вчера ключово споразумение между Азербайджан и Армения за размяна на военнопленници след кризата в Нагорни Карабах отпреди няколко месеца. Освен документа имаше и редица други мирни постъпки от двете страни за намаляване на напрежението.

От Баку заявиха, че Ереван се е съгласил да не спира кандидатурата на Азербайджан за домакинството на КОП29 догодина, както вече стана ясно от съобщения в международните агенции. Информацията бе потвърдена и от българския министър на околната среда и водите Юлиан Попов. Той определи като окуражаващ знак това действие на двете страни.

Дипломатически източници са обяснили пред агенция “Ройтерс, че азербайджанската кандидатура изглежда ще спечели подкрепа от други нации, независимо че въпросът все още се обсъжда на срещата на върха за климата КОП28 в Дубай. Припомняме, че България бе кандидат за домакинство на COP29 като част от страните в Източна Европа. Кандидатурата ни обаче бе блокирана от Русия и Беларус. Сега за момента руската страна запазва мълчание по това ново предложение, което се явява на хоризонта.

Решението за това кой ще поеме сегашния домакин на КОП28, Обединените арабски емирства, беше в безпрецедентна геополитическа задънена улица, след като Русия каза, че ще наложи вето на всяка страна от Европейския съюз за домакинство, припомня агенция “Ройтерс”. Армения се съгласи да подкрепи кандидатурата на Азербайджан за домакинство на COP в замяна на членство в бюрото на COP на източноевропейската група.

Двете кавказки страни са в конфликт от десетилетия, най-вече за района на Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до голяма степен населен и контролиран от етнически арменци. Регионът беше контролиран от етническото си арменско мнозинство, докато не беше завладян от Азербайджан през септември.

Дипломатически източници на КОП28 споделят, че се очаква други източноевропейски страни също да подкрепят кандидатурата на Баку за домакинство – въпреки че Молдова също беше направила кандидатура, а Сърбия обмисляше такава. Крайният срок за вземане на решението е 12 декември, а бъдещият организатор ще има само година, за да създаде необходимите условия за провеждане на серия от срещи за климата. Времето е крайно недостатъчно в случая, стана ясно от думите на министър Попов, който коментира въпроса пред Dir.bg и 3eNews.

Азербайджан, също като сегашните домакини от ОАЕ, е производител на нефт и газ, а е и член на групата ОПЕК+. Обединените арабски емирства са изправени пред критики за назначаването на Султан ал Джабер, ръководител на държавната петролна компания ADNOC, за президент на тазгодишната среща на върха КОП28. Някои делегати на КОП28 изразиха загриженост относно провеждането на световни преговори за климата в петролна страна за втора поредна година. Подобна позиция имат и екологичните активисти, които са силно ограничени в действията си към настоящите срещи на КОП28.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар