Вейпингът крие по-висок риск от инсулт от цигарите – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вейпингът крие по-висок риск от инсулт от цигарите

Агенция Митници

Употребата на електронни цигари не е по-безвредна алтернатива на пушенето на традиционни цигари, тъй като е свързана с риск от инсулт, показват резултатите от изследване, цитирано от БТА.

Младите хора, които прибягват до вейпинг и употреба на тютюневи изделия, са с почти 2 пъти по-голям риск от инсулт в сравнение с онези, които пушат традиционни цигари, и с близо 3 пъти по-голям риск от непушачите. “Макар да знаем, че употребата на традиционни цигари е сред най-значимите рискови фактори за инсулт, комбинирането ѝ с вейпинг може да има допълнителен ефект, който да доведе до инсулт в млада възраст – заяви ръководителят на изследването Таранг Парех от университета “Джордж Мейсън” във Вирджиния.

“Що се отнася до здравословните алтернативи, ако пушачите заменят традиционните цигари с електронни, рискът от инсулт няма да се промени. Става въпрос за едно от първите изследвания за свързания с употреба на електронни цигари потенциален риск от инсулт”, отбелязва експертът по неврология Лари Голдстийн от университета на Кентъки в Лексингтън.

“Тревожно е, че почти 70 на сто от прибягващите само до вейпинг участници са на възраст между 18 и 24 години. Обезпокоителен е също увеличеният риск за участниците, които прибягват едновременно до вейпинг и пушене на традиционни цигари, както и за пушачите, заменили традиционните цигари с електронни”, отбелязва неврологът .

Учените анализирали данни за около 162 000 души на възраст между 18 и 44 години, участвали в изследване през 2016 г. и 2017 г. Били взети под внимание някои фактори, като например колко често участниците прибягват до вейпинг и употреба на традиционни цигари, дали имат високо кръвно налягане, високо ниво на холестерола и дали са диабетици, както и данни за телесното им тегло, физическата им активност и консумацията им на алкохол. Било констатирано, че хората, които употребяват електронни цигари, пушат традиционни цигари или комбинират едното с другото, е по-вероятно да не са завършили колеж, да са самотни, затлъстели и големи консуматори на алкохол.

“Повечето хора не заменят традиционните цигари с вейпинг”, пояснява Стантън Гланц от Калифорнийския университет в Сан Франциско. “Те комбинират едното с другото, а това увеличава риска от инсулт и инфаркт”, допълва той.

Резултатите от изследването са публикувани в American Journal of Preventive Medicine.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар