Велев: Интерконеторът и договорът с „Газпром“ са единственият начин да поевтинее газът

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Индустрията отчете добро първо полугодие, което стана възможно благодарение на макар и закъснелите компенсации за свръхвисоките цени на електроенергията. Второто полугодие започна с още по-високи цени на природния газ, които изправят пред сериозни затруднения компаниите, потребяващи по-големи количества природен газ, особено тези, които го ползват за суровина, а и за технологични нужди – това заяви в студиото на БНТ Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Той обясни, че за разлика от електроенергията, печалбите от свръхвисоките цени на природния газ отиват в чужбина. Съответно тези печалби и свръхпечалби не се трупат у нас, за да могат да бъдат преразпределени и да бъдат компенсирани потребителите.„Затова нашите усилия са насочени към намаляване на цената, по която се доставя природният газ в България и ние смятаме, че това е възможно“, подчерта Велев.


„Пускането на интерконектора от 1 октомври и възобновяване на доставките по съществуващия договор с „Газпром експорт“ – това са двете възможности за намаляване на цената на природния газ, който потребяваме. Непускането на тази връзка би увеличило разходите на потребителите в страната ни при 250 евро на мегаватчас на международните пазари с 235 млн. за един месец“, отбеляза Васил Велев.

Близо 250 млн. евро на месец при моментната цена на международните пазари са на практика пари, които или не са платени като увеличение на заплати или са платени от българските граждани като увеличени цени в магазина.

„Затова инфлацията у нас и заради цената на електроенергията, е 17,3%, но това е по цени на дребно. По цени на производител за месец юли на годишна база тя е 42,5%, като на вътрешния пазар е 56%“, подчерта още Васил Велев.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар