“Великите” САЩ са засегнати от рекордната безработица: Милиони на улицата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Търсенето на обезщетения за безработица в САЩ нарасна с 1000%: над три милиона американци направиха заявления пред властите миналата седмица – абсолютен рекорд.

Експертите вече предупредиха: безработицата в страната ще достигне 30%, което ще доведе до катастрофален спад за икономиката – БВП през второто тримесечие ще намалее с 50%.

Кои индустрии са пострадали най-много от коронавирус и за какво трябва да се подготвят – в РИА Новости.

 

В средата на месеца най-голямата инвестиционна банка Bank of America заяви: пандемията заплашва с рекордна безработица. През второто тримесечие работни места ще се губят за милион американци месечно.

Особено тежко коронавирусът ще засегне индустрията за забавления, транспорта, хотелиерството и търговията на дребно. На първо място ще бъдат уволнени нискоквалифицираните работници с почасови заплати.

„Това е ефектът от низходящата спирала на икономическата активност: външен шок принуждава потребителите да харчат по-малко пари, предприятията губят печалби и съкращават персонал“, казва Крис Рупки, главен финансов икономист в MUFG Union.

Според Министерството на труда на САЩ за последната отчетна седмица, приключваща на 21 март, броят на първоначалните искания за обезщетения за безработица в САЩ достигна 3.3 милиона. Това е 11 пъти повече от седмица по-рано (281 хиляди), абсолютен рекорд. Предишнят е отчетен през октомври 1982 г. – 695 хиляди искания.

Никой не очакваше това. „Всички разбраха, че показателите ще бъдат лоши, но не чак толкова много“, казва Джеймс Найтли, икономист от ING, холандска финансова група. Средната консенсусна прогноза беше 1,7 милиона; песимистите предположиха два милиона. И ето резултатът – 1064% ръст в сравнение с предходната седмица. “Това е очевидна последица от карантинните мерки и спирането на бизнеса”, заяви Найтли.

Анализаторите признават: скокът на безработицата всъщност сложи край на десетилетие на просперитет на пазара на труда. Производството спира, пътуването по въздух изчезва – в резултат почти една пета от работната сила в САЩ по някакъв начин е блокирана.

“Най-голяма депресия”

Според оценките на ING в момента има пет милиона безработни в страната – засега това е под пика на кризата през 2008-2009 г., когато тя беше 6,6 милиона. Анализаторите обаче не се съмняват, че новият рекорд е точно зад ъгъла. Най-вероятно в действителност дори сега е нещо повече, просто сайтовете за социални услуги и телефонните линии не могат да се справят с притока на търсещи работа.

В това, че американската икономика, повече от две трети от която пада върху потребителските разходи, е изправена пред тежка криза, никой не се съмнява. Bank of America вярва, че през второто тримесечие БВП ще се срине с 12%, което показва рекорден срив след Втората световна война. Прогнозата на друга голяма американска банка Morgan Stanley е още по-песимистична: минус 30%.

Може да е и по-лошо. Всички прогнози са много условни, тъй като икономиката на страната никога не е срещала проблеми с такъв мащаб – нито след атаките на 11 септември, нито при “голямата рецесия” от 2008 г., когато безработицата достигна десет процента, а БВП спадна с повече от четири процента.

„Нито по време на Голямата депресия, нито през годините на Втората световна война, нито по време на глобалния финансов крах през 2008 г. не беше възможно значителна част от икономиката в САЩ, Европа и Китай просто да спре“, заяви Нуриел Рубини, носител на Нобелова награда за икономика. Всяка предходна криза бледнее в сравнение с удара на COVID-19: всички елементи на глобалното търсене – потребление, инвестиции и износ – са в свободно падане.

Според прогнозата на министъра на финансите на САЩ Стивън Мнучин безработицата може да скочи до 20%, ако властите не предприемат агресивни мерки срещу пандемията. ING също очаква над 20% от безработните – това са 33 милиона души.

Джеймс Булард, ръководител на Федералната резервна банка на Сейнт Луис, рисува още по-мрачна картина: 30-процентова безработица и 50% спад на БВП през второто тримесечие. За сравнение, в пика на Голямата депресия, 25% от американците са били безработни.

“Рискът от нова Голяма депресия – Най-голямата депресия – нараства с всеки изминал ден”, казва Нуриел Рубини. “Последните данни от пазара на труда само потвърждават това.”

Друг изключителен икономист Пол Кругман предупреди, че рекордната безработица може да завърши американската икономика. “Имайте предвид, че в най-трудния период на Голямата депресия загубихме 800 хиляди работни места. Това, което се случва сега, е много по-лошо”, каза той.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар