Великобритания закъса за работници – европейци вече не искат да работят там

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Броят на европейските граждани, които търсят работа във Великобритания, е намалял с 36 на сто спрямо май 2019 г., сочи проучване на платформата за човешки ресурси Индийд (Indeed), цитирано от в. „Гардиън“ и БТА. Спадът достига дори 41 на сто при нископлатените професии в хотелиерството, болногледачите и в логистиката.

Тази тенденция според анализаторите създава затруднения за британските работодатели да си набавят работна ръка. От друга страна търсенето на работа от страни извън Европейския съюз и Ирландия (чиито граждани си запазват правото да живеят и да работят в Обединеното кралство) е намаляло само с 1 процент. След Брекзит британското правителство втвърди миграционната си политика и въведе точкова система за чуждестранни работници.


Изчисленията сочат, че общо 1,3 милиона чуждестранни работници са напуснали Великобритания от 2019 г. насам. Този „отлив“ на работна ръка е свързан с Брекзит, но и с пандемията от COVID-19, която принуди много от хората да се върнат в родината си.

Британският бизнес предупреди, че липсата на чуждестранни работници може да сложи спирачка на икономическото възстановяване и да доведе до покачване на цените, тъй като недостигът на персонал често води до принудително повишаване на заплатите, за да се привличат нови работници.

В този контекст Тим Мартин, подкрепящият Брекзит директор на веригата пъбове Джей Ди Уедърспун (JD Wetherspoon) призова правителството да създаде визова програма за чужденци от ЕС, за да се помогне на пъбовете и ресторантите да набират персонал.

 

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар