Великобритания модернизира армията, изправена пред нови заплахи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Британското правителство представи днес стратегията си за приспособяване на въоръжените сили към променящите се заплахи, предвиждайки по-специално да укрепи военноморския си капацитет, както и, според медии, значително да намали числения състав на войските, предаде Франс прес.

Този план ще бъде конкретизиран по-късно днес пред депутатите от министъра на отбраната Бен Уолъс, близо седмица след решението на Обединеното кралство да повиши тавана на ядрения си арсенал, за пръв път след разпадането на СССР.

Това противоречиво съобщение беше направено в края на стратегическия преглед на правителството по въпросите на сигурността, отбраната и външната политика, първи след окончателното излизане на страната от Европейския съюз в началото на януари.

Във вчерашния брой на в. “Сънди телеграф” военният министър Уолъс написа, че въоръжените сили трябва да се приспособят към заплахите, които през последните 30 години “са се променили до степен да станат неузнаваеми”

Не можем повече да приемаме за даденост превъзходството на западните сили. Нашите врагове имат безкрайно повече възможности, заяви министърът. Постоянно се оказваме в “сива зона” на агресивни действия под прага на открит конфликт.

Уолъс обяви допълнителни инвестиции за набиране на информация, наблюдение и разузнаване, за война с електронни средства, за ударна мощ, както и за подобрени сензори и мерки за защита.

Според британските медии обаче, проектът предвижда по-нататъшно намаляване на числеността на армията с най-малко 10 000 войници до около 70 000, успоредно с увеличаване на инвестициите в технологии като роботи и дронове, както и за кибервойни.

Министерството на отбраната обяви, че предвижда да разполага с повече кораби, подводници и моряци и да превърне кралските морски пехотинци в нова единица, наречена “Бъдещи командоси” (Future Commando Force (FCF).

Тези сили ще отговарят за защитата на пътищата за навигация и ще поддържат свободата на навигация, като ще получат над 200 милиона лири (232 милиона евро) преки инвестиции през следващите 10 години.

До 2024 г. ще влезе в експлоатация нов кораб за наблюдение с екипаж от около 15 души. Той ще защитава британските подводни кабели и друга инфраструктура.

Според министерството на отбраната на сушата ще бъде разположена бригада за специални операции, която ще има капацитет да действа дискретно в най-рискова среда и да бъде бързо разполагана по целия свят.

През следващите 4 години в силата Бъдещи командоси ще бъдат инвестирани 120 милиона лири.

Успоредно с това ще бъде създадена Бригада за подпомагане на силите за сигурност, която ще съветва и обучава страните съюзници и партньори.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар