Великобритания ни върна голямо количество археологически артефакти

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Обединеното кралство върна на България незаконно изнесени културни ценности. Това стана на официална церемония  в Посолството на Република България в Лондон. 

Сред стотиците предмети, върнати днес на България, има златни и сребърни монети, бижута, медицински инструменти и малки пластики.

Артефактите са от Античността и ранното Средновековие, а според специалистите, които присъстваха днес на предаването им на българската държава, една от монетите би могла да достигне на аукцион тук 10 хиляди паунда.

Снимка: Министерство на културата

Те са заловени при три операции срещу трафик на предмети с иманярски произход и се връщат на България под формата на доказателства по разследване.

Снимка: Министерство на културата

Церемонията беше открита от посланика на страната ни в Обединеното кралство Марин Райков, в присъствието на представители на Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата – главен директор Александър Трайков и началник отдел Мария Тодорова, както и представители от ГДБОП на нашето Министерство на вътрешните работи. От страна на Обединеното кралство в церемонията взеха участие Лондонската полиция, гранична полиция, полицията на Кент и представители на Британския музей.

Снимки: Министерство на културата

Специални гости бяха оперативните полицейски служители, задържали трафикираните културни ценности, прокурорът, работил по случая, както и митническите служители, задържали незаконно внесените предмети на територията на Обединеното кралство.

Снимка: Министерство на културата

 

 

“Дължим този жест, разбира се на лондонската полиция, на полицията на Кент, разбира се на британските граничните власти и на тяхното сътрудничество с българските органи, с ГДБОП, с министерство на вътрешните работи, в резултат на което на българската публика ще бъде възстановено част от нашето културно-историческо наследство”, заяви посланик Марин Райков, цитиран от bTV.

Трафикантите, пренасяли част от предметите в товарен камион, са заловени, а по едно от трите разследвания вече има присъда.

“Поводът, по който сме се събрали днес тук, е едно естествено и логично продължение на общите усилия в борбата срещу международната организирана престъпност”, заяви гл. комисар Калин Стоянов, директор ГДБОП.

Артефактите ще отпътуват за България, за да бъдат предадени на българските специалисти за изследване и датировка.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар