Великобритания отменя забраната за добив на шистов газ чрез фракинг

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Великобритания официално отмени днес мораториума върху добива на шистов газ чрез хидравличен фракинг, който бе в сила от 2019 година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Доставките на енергоносители са „абсолютен приоритет“, подчертаха властите в Лондон.Mинистърът за бизнеса и енергетиката Джейкъб Рийс-Мог заяви, че трябва да бъдат проучени всички източници на енергия.


Фракингът, при който шистов газ се извлича от подземни скали посредством разбиването им с вода и химикали под високо налягане, бе забранен в Обединеното кралство, след като регулаторен орган посочи, че не е възможно да се предвиди магнитудът на земетресенията, които технологията може да предизвика.

Правилата изискваха добивът чрез фракинг да спира всеки път, когато технологията води до земетресение с магнитуд от или над 0,5. Според учени този праг ще трябва да бъде повишен, ако Великобритания възнамерява да развива шистовия добив.

Правителството посочи, че вдигането на мораториума ще позволи възобновяване на сондажите и събирането на повече данни, което да изгражди разбиране за това как шистовият газ може да бъде добиван безопасно там, където има обществена подкрепа.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар