Великобритания, САЩ и Канада наложиха нови санкции на Беларус. Лукашенко: Задавете се с тях!

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Великобритания наложи санкции на беларуския износ на поташ (калиева сол, която се използва в стъкларството, бояджийството и др.) и на петролни продукти, за да увеличи натиска върху президента Александър Лукашенко чрез намаляване на държавните приходи и вземане под прицел на хората от най-близкото му обкръжение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Британските санкции, които включват още забрана за закупуване на прехвърлими ценни книжа и инструменти на паричния пазар, издавани от беларуската държави и нейните банки, са поредните санкции, наложени от Запада срещу репресиите на Лукашенко.

Друга част от предприетите от Лондон мерки срещу Минск са недопускане на беларуски въздушни превозвачи да прелитат или кацат в Обединеното кралство и забрана за предоставяне на техническа помощ на авиопарка на президента Лукашенко от луксозни самолети.

“С тези санкции се показва, че Обединеното кралство ще продължи и занапред да смята действията на Лукашенко след нечестните избори за недопустими. Режимът на Лукашенко продължава да погазва демокрацията и да нарушава правата на човека в Беларус”, заяви британският външен министър Доминик Рааб

“Продукцията на държавните икономически отрасли на Лукашенко няма да бъде продавана във Великобритания, а нашите аерокосмически компании няма да пипат неговия авиопарк от луксозни самолети“, допълни той.

Засега западните санкции не успяват да накарат Лукашенко, който е на власт от 1994 г., да промени курса, отбелязва Ройтерс.

Великобритания заяви, че днес, в деня, в който се навършва една година от оспорените президентски избори от 9 август, нови мерки ще обявят и САЩ.

Беларуската калийна компания (БКК) изнася поташ – най-големия източник на Минск на чуждестранна валута – основно през балтийското пристанище Клайпеда в членуващата в Литва.

“Тези мерки представляват съществена нова стъпка за оказване на натиск над режима на Лукашенко”, заяви британското външно министерство. “Те са внимателно насочени към създаване на натиск върху Лукашенко, държавните институции и тези около него да променят поведението си, като същевременно бъдат минимизирани възможно най-много всякакви неволни последици за населението на Беларус в по-общ план”, допълни ведомството.

В същото време американският президент Джо Байдън подписа днес указ за налагане на нови санкции срещу Беларус, предадоха световните агенции.

Според финансовото министерство на САЩ санкциите засягат десетки беларуски компании, сред които “Беларускалий”, а също Националния олимпийски комитет и Следствения комитет на Беларус.

Представител на американското правителство каза, че това е най-големият пакет санкции срещу беларуски физически и юридически лица, налаган от САЩ досега.

Мерките засягат компании от сферите на отбраната, енергетиката, транспорта, изкуствените торове и тютюневите изделия.

Беларуският олимпийски комитет е санкциониран заради обвинения, че е съдействал за пране на пари, избягване на наказания и заобикаляне на забрани за визи.

Канада, действайки съвместно със САЩ и Великобритания, също наложи нови санкции на Беларус като протест срещу извършените според Отава груби нарушения срещу правата на човека при управлението на президента Александър Лукашенко, предаде Ройтерс.

Външният министър Марк Гарно заяви, че санкциите ще засегнат прехвърлимите ценни книжа и инструментите на паричния пазар, дълговото финансиране, застрахователното дело, петролните продукти и изделията от калиев хлорид. Вашингтон и Лондон обявиха сходни мерки.

Канада предприе действията на първата годишнина от президентски избори, които според опонентите на Лукашенко са били манипулирани в негова полза.

“Оттогава грубите несправедливости, извършвани от беларуското правителство срещу собствения му народ, не спряха. Тези мерки ще окажат допълнителен натиск върху беларуското ръководство”, каза Гарно.

Към днешна дата Канада е санкционирала 72 беларуски официални лица и пет юридически лица.

По-рано беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска заяви, че “режимът” в Минск се е превърнал в “терористичен”, и призова западните страни да наложат още санкции срещу Беларус.

“Очакваме, че САЩ, Великобритания и Канада скоро ще обявят съгласувани санкции срещу режима”, заяви Тихановска на пресконференция с литовския външен министър Габриелюс Ландсбергис във Вилнюс.

Тя каза, че нейният екип полага усилия да постигне създаване на “международен трибунал за престъпленията на режима”.

Самият Лукашенко, който твърди, че е спечелил честно изборите, а опозицията е готвела преврат, не се притеснява от новите санкции.

“Задавете се с тези санкции, Великобритания. Хиляда години не знаехме за тази Великобритания и не искаме да знаем за нея. Вие сте послушни паленца на американците”, коментира той новината за действията на Лондон.

Междувременно президентът заяви, че Минск е поискал от Русия отсрочка за изплащането на 1 млрд. долара дълг, както и нова кредитна линия от Евразийската банка, предаде Ройтерс.

Русия е близък съюзник на Беларус и разшири кредитирането за Минск по време на политическата криза, започнала преди година с избухването на протести срещу резултатите от президентските избори, в които Лукашенко бе обявен за победител.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар