Великобритания си тръгва, какво става с Европа и ЕС?

Брюксел, Европа, Политика, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

england-Резултатът от референдума във Великобритания вече е известен. Повечето британци дадоха да се разбере, че има нещо гнило в ЕС и те не желаят да са част от него. Дали са прави?

И какво ще стане с Европа, ако и парламента в Лондон подкрепи напускането?

24 юни 2016 г. – запомнете тази дата!

Редно е най-сетне да потърсим отговор на въпроса, защо британците поискаха референдум и заговориха за раздяла с ЕС?

Истината е, че напускането на ЕС се обсъжда от мига на включване на Великобритания в съюза през 1973 г. Още тогава голяма част от населението на Острова бе против. Досега обаче не бе се стигало до толкова крайно решение.

Британците отдавна недоволстват от невъзможността да провеждат своя независима политика спрямо миграцията. Те са също против засилването на европейската бюрокрация, както и срещу единната европейска валута.

Затова и Дейвид Камерън обеща още в предизборната си кампания да проведе референдум и го направи.

 Какво става с ЕС след раздялата, ако тя стане факт?

Първото, за което се сещам е заплахата от дезинтеграция във Великобритания, ако напускането стане факт. Това е мнението на основателя на асоциация „Единна Европа” Юрген Гросман. Самата Великобритания ще пострада сериозно, ако остане извън обединение пазар и излезе от общоевропейските търговски споразумения. Това за британците.

Европейците обаче също ще пострадат сериозно. Европа ще се изправи пред криза в икономическите, финансовите и политическите отношения.

В икономическо отношение най-силно ще бъдат засегнати главните търговски партньори на Великобритания – Холандия, Ирландия и Германия. Германия е в по-особено положение. Тя ще има и полза, тъй като финансовия център от Лондон най-вероятно ще се премести във Франкфурт…

 Жертвите…

 Главните жертви на напускането ще са страните от Централна и Изпочна Европа.

Казано най-общо финансовите отношения на ЕС и Великобритания през 2015 г. се изразяваха в 11 млрд евро. Отсъствието на тези пари ще се отрази нето-получателите от бюджета на ЕС.

В политически смисъл напускането на Британия заплашва с политическа криза, макар и за кратко време. Главният въпрос вече е накъде ще поеме Европа? Германия ли еднолично ще „управлява” и ще взима решения? В последно време, особено по отношение на бежанците, нещата не са съвсем наред.

Чува се вече и гласът на Орбан от Унгария, който отдавна критикува ЕС за някои от решениета, които се взимат и налагат на членовете. Оттам и настроението във Вишеградската четворка ще се промени.

От днес Европа вече е по-слаба – икономически и политически. Петата икономика в света я напуска, напуска и голямата дипломатическа школа, каквато е Великобритания. Без Лондон всички преговори и планове за Близкия Изток, Далечния Изток и част от Африка ще станат значително по-трудни.

Накратко казано: от напускането на Великобритания ще пострадат и Европа, и самата Великобритания. Но това е и знак, че нещо в Брюксел не върви.

Остава да чуем гласът на британския парламент.

Без трусове обаче няма да се мине. Също и без оставки. Вероятно първата ще е на премиера Дейвид Камерън.

Дори решението от референдума да не бъде наложено, за всички е ясно, че нещо в ЕС трябва да се промени. Много, много сериозно… И час по-скоро.

Иначе… Задава се сепаратизъм. На острова и в цяла Европа. Настъпват и националистите. Примерът на Великобритания може да се окаже по-неприятен, отколкото все още си представяме.

Европа вече е по-слаба.

 Валис Джонсън

Източник: Frognews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар