Великобритания съкращава и модернизира армията, изправена пред нови заплахи

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Великобритания ще намали числеността на въоръжените си сили от 76 500 на 72 500 души до 2025 г. Това заяви британският министър на отбраната Бен Уолас при представянето днес в парламента на плана за укрепване на британските сили, така че те да могат да се справят с бъдещи заплахи, предаде Ройтерс. Това се случва близо седмица след решението на Обединеното кралство да повиши тавана на ядрения си арсенал, за пръв път след разпадането на СССР и е в резултат .

“Въоръжените сили трябва да мислят и да действат различно. Те не трябва повече да са възприемани като сила, към която се прибягва в крайна нужда, а да станат по-присъсваща активна сила по света”, заяви Уолас.

Той подчерта, че увеличаването на способността на армията да се разгръща и на нейните технологически предимства, ще означава, че по-голям ефект ще може да бъде постигнат с по-малко хора. Така че министърът е взел решение за намаляване на въоръжените сили на 72 500 души до 2025 г. от настоящите 76 500 души.

По-рано днес британското правителство представи проектите си за модернизация на армията, изправена пред нови заплахи, припомня Франс прес.

Планът предвижда засилване на инвестициите в технологии за армията като дронове и в методите за водене на кибервойни, както и в космическите технологии. Последният от тези сектори ще получи 6,6 милиарда лири за четири години, за да разработи мрежа от сателити за следене и разузнаване. Министерството на отбраната залага и на повече кораби и подводници.

До 2024 г. ще влезе в експлоатация нов кораб за наблюдение с екипаж от около 15 души. Той ще защитава британските подводни кабели и друга инфраструктура.

Корпусът на кралските морски пехотинци ще стане нова единица, наречена Сили на командосите на бъдещето, които ще получат над 200 милиона лири преки инвестиции в идното десетилетие. Тази единица ще бъде натоварена с военноморски операции и париране на заплахи на държавно ниво.

На суша пък ще бъде разгърната бригада за специални операции, способна да действа дискретно във високорискова среда и да се разполага бързо в целия свят.

Във вчерашния брой на в. “Сънди телеграф” военният министър Уолъс написа, че въоръжените сили трябва да се приспособят към заплахите, които през последните 30 години “са се променили до степен да станат неузнаваеми”

Не можем повече да приемаме за даденост превъзходството на западните сили. Нашите врагове имат безкрайно повече възможности, заяви министърът. Постоянно се оказваме в “сива зона” на агресивни действия под прага на открит конфликт.

Уолъс обяви допълнителни инвестиции за набиране на информация, наблюдение и разузнаване, за война с електронни средства, за ударна мощ, както и за подобрени сензори и мерки за защита.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар