Велик държавник: Путин разпореди по-високи пенсии и заплати за цяла Русия

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът Владимир Путин разпореди в сряда увеличение с 10% на пенсиите и на минималната работна заплата, за да се смечки инфлационния натиск върху руснаците, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР.

С годишна инфлация от близо 18% през април лидерът на Кремъл призна, че 2022 г. ще бъде „трудна“ година за руската икономика.

„Когато казвам „трудна“, това не означава, че всички тези трудности са свързани със специалната военна операция в Украйна, защото в страни, които не извършват никакви операции – да речем, в чужбина, в Северна Америка, в Европа – инфлацията е сравнима, и ако погледнете структурата на техните икономики, дори повече от нашата“, каза Путин на телевизионно заседание на Държавния съвет в Москва.

Увеличението на пенсиите в Русия влиза в сила от 1 юни, а на минималната работна заплата – от 1 юли. Според анализатори стъпките няма да предотвратят рязък спад на реалните доходи в страната, посочва Ройтерс.

Агенцията напомня, че Путин обеща през март да намали бедността и неравенството тази година въпреки осакатяващите западни санкции и високата инфлация.

 

Министърът на финансите Антон Силуанов каза, че мерките ще струват на федералния бюджет на страната около 600 милиарда рубли (10,5 млрд. долара) тази година и около 1 трлн. рубли през 2023 г.

Междувременно Руската централна банка обяви по-рано днес, че ще проведе извънредно заседание в четвъртък (26 май), на което се очаква тя отново да намали базовия си лихвен процент, като според редица анализатори лихвата ще бъде понижена обратно до 9,5% – нивото преди специалната военна операция в Украйна.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар