Велик! Радев зарадва пенсионерите, започват да раздават пари

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Финално за пенсиите: по 120 лв. за три месеца, след това увеличение с 12.5%

След тридневни абсолютно безсмислени, но крайно популистки и на моменти унизителни дебати в парламента, депутатите най-накрая приеха промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Те засягат основно увеличението на пенсиите и лесно се превърнаха в предизборно поле, върху което се упражняваха всички политически сили в продължение на над два работни дни. А начинът, по който започна гласуването на текстовете в зала, първоначално заплашваше да взриви финансовата стабилност на страната, защото изискваше огромен ресурс за изплащане на нелогично високи пенсии още от октомври.

Първият финансово невъзможен вариант мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП. Докато по-умереният разход на финала бе прокаран от ИТН, ДБ и ДПС, а от „Изправи се“ гласуваха шарено.

Какво се променя

След първоначално създадения хаос, в крайна сметка се прие следното

 

 

 • Пенсионерите ще вземат по 120 лв. добавка месечно през октомври, ноември и декември тази година, която се отпуска с изричното уточнение, че е антикризисна мярка и след 1 януари изплащането й ще спре.
 • Обезщетението за втората година майчинство се увеличава от 380 на 650 лв. още от 1 октомври тази година.
 • От 25 декември всички пенсии за стаж и възраст ще започнат да се преизчисляват с коефициент 1.35, което на практика означава 12.5% увеличение.
  • От началото на следващата година минималната пенсия става 370 лв. при 300 лв. сега, което е увеличение от над 23%.
  • Максималната пенсия става 1500 лв. от същата дата. В момента е 1440 лв.

  Промените минаха с гласовете на ИТН, които и намериха консенусния подход след първоначалния хаос, ДБ, ДПС и част от „Изправи се!“.

 • Какво влиза в сила от следващата година

  Реално увеличението на пенсиите ще е от началото на следващата година и пенсията за януари ще е по-виско с 12.5%, като от обяснения на депутати излиза, че даваната досега добавка от 50 лв. влиза вътре в основната пенсия и в увеличението. Промяната ще засегне и всички новоотпуснати пенсии в бъдеще.

  Хората на минимална пенсия за стаж и възраст ще получат по-голям процент увеличение – 23.3% до 370 лв., като всички хора с пенсии под 415 лв. ще имат право и на социална добавка за бедност до достигане на този праг. Т.е. те няма да усетят премахването на добавката от 120 лв., която ще се дава на всички през последните 3 месеца на тази година.

  Колко ще струва

  Това, което приеха депутатите за бюджета на ДОО, се различава от предложението на служебното правителство. То искаше още от първи октомври пенсиите да се увеличат с 12.5%, като така разходите до края на годината да се увеличат с 353 млн. лв.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар