„Величие” при Радев: Най-близко до нас е програмно правителство с ясни цели и задачи – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Величие” при Радев: Най-близко до нас е програмно правителство с ясни цели и задачи

стоп кадър/НОВА

Край на консултациите за съставяне на правителство при президента Румен Радев. Последни на “Дондуков” 2 пристигнаха от партия “Величие”. От формацията се обявиха за програмно правителство с ясни цели и задачи. И уточниха, че ако третият мандат достигне до тях, това би било комплимент.

Държавният глава приветства с “Добре дошли!” представителите на формацията, които за първи път са на консултации за кабинет. “Ниската избирателна активност е истинско предизвикателство за нашата политическа система. За вас тези избори обаче бяха безспорен успех. Уверен съм, че макар за първи път да участвате в консултациите, вие следите как те се развиват”, започна Радев.

Председателят на ПГ на “Величие” Николай Марков поясни, че с влизането си в парламента са приложили системен подход. Били обаче разбрани от твърде малко “правни субекти” в Народното събрание.

“Поискахме среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за да имаме яснота по целите, които си поставя правителството, което ще се формира. Не бяхме чути, вероятно. Такава среща беше отхвърлена. И ние нямаме яснота какво ще прави това правителство и какви ангажименти ще поеме. Посланията бяха чисто формални. Нещо повече – получихме отказ”, заяви той. И подчерта, че не могат да подкрепят незнанието си.

Според “Величие” криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, защото това прикривало коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за широката общественост. Най-близко до формацията стояло програмно правителство с ясни цели и задачи. 

“Ако се стигне до връчване на мандат на нас, като най-малки, за нас ще бъде комплимент и отговорност да предложим програмно правителство. Защото от проблемите, които предстоят оттук нататък, най-важни са целите. Живеем в тежки исторически времена. Решенията, които трябва да се вземат, трябва да бъдат високоотговорни”, посочи Николай Марков.

По думите му в парламента имало все повече хора, които не искали да носят отговорност. “В този смисъл, най-публично и честно към избирателите ще бъде ясно програмно правителство с ясни приоритети, задачи и цели, които да бъдат осъзнати като в полза или вреда на гражданите”, каза още Марков.

Президентът проведе консултации с парламентарно представените партии в рамките на три дни. Първи при Румен Радев в понеделник отидоха от ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ. Във вторник държавният глава покани на разговор “Възраждане” и БСП.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар