„Вера Су“ потъва, екипажът отказва евакуация заради неплатени заплати

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Вера Су“ е потънал още повече, съобщи БНТ. Екипажът отказвал да се евакуира заради неизплатени заплати. Капитанът споделил, че не получават редовно храна и информация от „Морска администрация“ не споделяли какво се прави, за да се спаси кораба.

Вълнението на морето все още не позволява да се доближи плавателния съд. Все още не е пристигнала цистерната, за да се източи дизеловото гориво.

На „Вера Су“ има тонове азотен тор. Според служебния министър на околната среда Асен Личев той не можел да предизвика екологична катастрофа. Според екперти като Владимир Заимов обаче ще бъде убито всичко в морето от опасното вещество.

Тази сутрин с плавателен съд трябва да започне източване на още от горивото на кораба „Вера Су“. Изчаква се по-добро време, за да се възстанови пренасянето на карбамида от кораба с платформа, снабдена с кран.

Корабът край Камен бряг потъва, съобщи вчера министърът на транспорта Христо Алексиев. Хамбарът на плавателния съд е започнал да се пълни с вода и корабът потъва.

Има готовност за спешна евакуация на екипажа, но преместването на кораба зависи от метеорологичните условия, обявиха властите вчера.

Плавателният съд вече 14 дни е заседнал край бреговете на Яйлата, изместил се е и приближил към брега.

В 10 ч. във Варна ще започне заседанието на Координационния щаб, сформиран заради кризата с кораба „Вера Су“. Ръководители на щаба са министърът на околната среда и водите Асен Личев, министърът на транспорта Христо Алексиев, а в групата влизат още Пламен Йорданов – зам.-министър на отбраната, Василий Такев – зам.-министър на външните работи, Мария Павлова – зам.-министър на правосъдието и Таня Петрова – зам.-министър на вътрешните работи.

Основната задача на тази група ще бъде да организира,  координира и контролира действията за справянето със ситуацията. Конкретни решения и стъпки се очаква да бъдат обявени около обяд.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар