Ветеринар: Пазете и домашните любимци, ако имате COVID-19

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ваксини срещу Ковид и за животните – това поискаха наскоро английски и американски учени. Според тях предаването на вируса от животни на хора представлява значителен дългосрочен риск за самите хора заради това, че може да еволюира и да се върне при хората в по-опасен вариант. 

Както знаем преди месеци в Дания с коронавирус се заразиха норки, отглеждани във ферми за кожи, което наложи избиването на милиони животни. Русия пък вече обяви, че разработва коронавирусна ваксина и за животни. 

Как стоят нещата у нас? 

Има данни, че новият щам на вируса действително се пренася от норки към хора, заради което от фондация “Четири лапи” в България се включват в глобалната петиция на FUR FREE ALLIANCE за спиране на индустрията с ценни кожи в световен мащаб. 

Що се касае до селскостопанските животни, според д-р Славея Иванова, която е ветеринарен лекар в клиниката на “Четири лапи” в Банкя, рискът за тях е значително по-малък. Има регистрирани случаи обаче на заразени горили, кучета, котки, норки и порови видове, като при всички тях преносителят е човек, обяснява специалистът. 

Ветеринарният лекар д-р Славея Иванова от “Четири лапи” беше потърсена във връзка с проведена анкета в подкаст новините на Dir.bg, в която 24% отговориха с “Да” на въпроса “Страхувате ли, че домашният ви любимец може да ви зарази с COVID-19?” Чуйте какво каза експертът в подкаста “С какво ще запомним този ден?”. С нея разговаря Елза Тодорова:

Преди новия щам да бъде налице, притесненията на ветеринарите са били в посока на това, че хората могат да заразят животните, а не обратното. 

“Животните също боледуват от коронавирус, който е от същото семейство, както и COVID-19, но все пак е различен – протича с други признаци и не е опасен за хората. Много е характерно, че при всички видове вирусът се закрепя към определени рецептори на клетките на респираторния тракт на гостоприемника. Различията във формата на рецепторите между видовете животни определя по какъв начин и колко тежко вирусът може да ги засегне. Както знаем, горилите и някои видове маймуни са много сходни и близки с хората, затова и те са по-възприемчиви”, обяснява д-р Иванова.

“Мое проучване показва, че има случаи на положителни лъвове, тигри, порови и горили. Важно е да се отбележи, че тези, които се грижат за животните, могат да предадат вируса на четириногите, които да го предават помежду си. Такива са и случите във фермите за норки в Дания и Швеция. Ако въпросните животни имат контакт с кучета и котки, могат да го предадат и на тях”, обясни ветеринарният лекар. 

Трябва ли да се притесняваме за домашните си любимци?

Снимка: iStock by Getty Images

Експертът от “Четири лапи” съветва хората със съмнение или с доказан случай на коронавирус да избягват контакт с животни – включително домашни любимци и диви животни като споменатите по-горе. Собствениците на домашни любимци трябва да се отнасят с тях така, както биха го направили за човек, ако установят, че са болни, тоест да се изолират и от животните.

“Те може да имат леки симптоми или изобщо да нямат, но въпреки всичко ние трябва да ги предпазим”, допълва д-р Славея Иванова. Макар да са малък брой доказаните случаи на COVID при кучета и котки, те се смятат за възприемчиви. Най-често в описаните случаи те са се заразили вследствие на близък контакт със инфектирани хора, например, ако спят заедно или при физически контакт”, обясни още ветеринарят.

Регистрираните случаи на заразени домашни любимци са от февруари миналата година – куче от породата Померан е било заразено от стопанина си. През март пък има случай на немска овчарка, разказва д-р Пламен Кьосев от Ветеринарни клиники “Син кръст”. По думите му обаче котките са по-предразположени от кучетата към заразяване с COVID-19. 

“Доказано е, че кучетата са доста по-резистентни на тази инфекция. Могат да я пренасят в една малка част от случаите, но излъчителството е слабо. По-скоро котките са животните, които боледуват със симптоми. Те могат да излъчват, но досега няма доказан случай на заразяване с коронавирус от домашен любимец”, допълва той. Ветеринарят препоръчва, ако котката проявява клинични признаци, да бъде отведена на лекар. Сред симптомите са суха кашлица, кихане, секреция от носа и повръщане. Кучетата пък боледуват безсимптомно, по-рядко се заразяват и обикновено инфекцията протича безпроблемно.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар