Вече взе наистина да ми дотягат американските филми, обилно пласирани от нашите телевизии.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вече взе наистина да ми дотягат американските филми, обилно пласирани от нашите телевизии.

Дразнеща е схемата , по която се правят: задължително да има черен, задължително да има жена. Ако черният е отрицателен герой, веднага се слага за баланс бял злодей. При жените дори има комични ситуации, когато ги поставят на служби и стават просто жалки, защото сценаристите им тикат в устата „умни” реплики.

Задължително в екшъните и трилърите доброто побеждава. А в живота не винаги е така. Обикновено доброто и талантливото ченге е вече пенсионирано, защото е смел и не цепи басма, няма семейство, живее с куче или котка, пропил се е. Ала обаче изведнъж изниква сложна ситуация , търсят го, молят го да се включи и да победи злото. И така става.

Най-често „врагът” е руснак или пък от Източна Европа. Дори в един сериал бяха вмъкнали в ролята на злодея – световен търговец на оръжие …българин, който се размотава из Хаваите. Врагът е грозен, брутален, жесток, а американските ченгета са самият образец на морал и достойнство.

В такива филми до десетата минута трябва да има или убийство, или натрапчив секс.

Не че Холивуд няма страхотни филми. Има. Но телевизиите не дават пари за качество, а за количество. И се наслаждаваме на младежките години на актьори, които отдавна са на преклонна възраст.

Обвиняват някои, че при социализма било байгън от съветски филми – имаше такова залитане. Макар че те съставляваха 30 процента от разпространените филми. 15 процента бяха за филми от социалистически страни, още 15 процента за Западни и останалото бяха български филми. Сега махалото отиде само в атлантическа посока. Изключително рядко ще се пусне европейски филм. И то – правен преди двайсетина години. Зле сме, толкова много телевизии, а няма нищо сносно да се гледа!

Автор: Стефан Северин

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар