Вече искат отрицателен PCR за българите, пристигащи от червената зона на COVID-19

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Българските граждани, които пристигат в страната от държава, попадаща в т.нар. червена зона на COVID-19, трябва да представят пред граничния здравен контрол отрицателен резултат от PCR, направен до 72 часа преди влизането в страната. Това съобщи пресцентърът на Министерство на здравеопазването.

Считано от 00,00 ч. днес, български гражданин или лице със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на България или член на неговото семейство, в т.ч. и деца, независимо от тяхната възраст, които пристигат в страната от държава от червената зона и не представят на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от проведено изследване по метода на полимеразна верижна реакция, считано от датата на пробонабиране (вписана в цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС), се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор, се казва в съобщението.

Цветовите зони са: зелена зона; оранжева зона и червена.

Червена зона е, ако към момента на оценка 14-дневната заболяемост на 100 000 население е повисока или равна на 500 на 100 000 население; или – липса на достатъчно информация за държавата, на периодично актуализиране на информацията или на достоверен източник на информация, или ако нивото на изследване е по-ниско от 300 проби на 100 000 население; или – ако в съответната държава се разпространява вариант на SARS-CoV-2, будещ “безпокойство”, вземайки под внимание обемите на секвениране и равнището им на предаване.

Списъкът на държавите по цветови зони се определя на базата на информацията, публикувана от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) – за държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕС и ЕИП), от Световната здравна организация и Центъра за контрол на заболяванията – Атланта, САЩ – за всички държави и разпространението на варианти на “безпокойство”, като при липса на данни или противоречие в данните официална информация може да бъде събирана чрез публикуваните данни на интернет страниците на националните здравни власти.

Списъкът ще се преглежда най-малко веднъж седмично и при необходимост ще бъде обновяван в понеделник, а при влошаване на епидемичната ситуация в съответната държава може да се обновява и по-често. Обновеният списък влиза в сила от 00.00 часа на следващия ден.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар