Вече контролират границата и с дронове, за ден осуетяват влизането на 1000 мигранти

Вече контролират границата и с дронове, за ден осуетяват влизането на 1000 мигранти

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От няколко дни, по разпореждане на министъра на вътрешните работи, използваме и безпилотни летателни апарати – самолети и дронове, с които облитаме цялата територия на границата. Това заяви в ефира на Нова ТВ зам.-главният секретар на МВР главен комисар Станимир Станев.

От една страна, извършваме контрол на бежанския поток, от друга – контрол и на самите наши служители, които са разположени по самата линия, обясни той. По думите му, има и засилено присъствие на служители на МВР и на военни. Станев каза, че за денонощие властите успяват да спрат около 1000 души, които искат да влязат в страната. Той посочи, че за изминалото денонощие установените във вътрешността на страната нелегално преминали мигранти са 25, като те са предимно от Афганистан и Сирия. Според него броят намалява вследствие на предприетите действия.Мигрантите са изключително мобилни, те са организирани, коментира още зам. главният секретар. Станев отбеляза, че хората, които водят мигрантите, познават добре обстановката. По думите му, тези, които се опитват да преминат българската граница, използват алуминиеви стълби или паднали дървета, за да изкачат защитното съоръжение. Няма ограда, която да не бъде преодоляна, смята Станев.


На въпрос за възможна протекция от служители на МВР за преминаването на мигрантите, зам. главният секретар каза: „Така е, има такива сигнали и мога да ви уверя, че ние работим с всички структури и служби, които имат отношение по разследване на колеги от МВР“. Той информира също, че скоро ще бъдат изнесени данни от проверките. По думите му, става въпрос за хора, работещи на ниски и средни нива в системата. На уточняващ въпрос по какъв начин се подпомагат мигрантите, Станев каза, че това става с информация, липса на патрул в определено време.

Попитан за сумите, които се получават за преминаването, той припомни думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, че транспортирането на един мигрант струва 1000 евро.

Зам. главният секретар каза, че полицаите, загинали в Бургас при опит да спрат автобус с нелегални мигранти, ще бъдат посмъртно наградени с най-високото професионално отличие на вътрешното министерство.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар