Вече окончателно: Първолаците – в кварталното училище – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Идеята децата да бъдат записвани в първи клас в най-близкото училище до мястото, където живеят, вече е факт. Столичният общински съвет (СОС) прие новата наредба, която регламентира принципите за прием в първи клас и детските градини. Основна тежест за класиранията ще има уседналостта. Но има и други показатели, които ще носят точки на кандидатстващите в дадено школо или детска градина.

Първи в списъците ще стават децата, които живеят в района на училището от раждането си. С малко по-малка тежест ще бъдат тези, които са с адресна регистрация там повече от 3 години. С предимство за записване на децата в дадено училище ще са също така семействата, живели от една до три години на адрес, попадащ в обозначената територия, но този показател ще носи по-малко точки от предишните два. Още по-малко точки ще има за адрес в същия квартал, променен през последната година преди записването в първи клас. С предимство ще са и децата, които имат по-големи братя или сестри в желаното училище, предаде “Дарик”.

“Повече от три години уседналост в района, обявен като прилежащ към предпочитаното училище, ще носят най-много точки за прием в първи клас. Точки ще има и за тези, които живеят от по-малко време в съответния район”, обясни ресорният зам.-кмет Тодор Чобанов. “Когато хора, наемащи жилище, се местят в големите райони на София – “Люлин”, “Младост”, обичайно е от единия блок в съседния и в този смисъл, за да не бъдат ощетени, е разписан този текст, който позволява да се счита, че има уседналост, когато тези премествания са били в зоната на училището”, каза Чобанов.

Облекчение при записването ще има и за семействата с повече от едно дете. А близнаците ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет. “Беше разработен ефективен механизъм, който да позволи второто дете да се класира при първото и всяко следващо – дай боже да има три и повече, независимо ще попаднат ли в прилежащия район на училището, следващите деца да отиват там, където е записано първото”, каза Чобанов.

Очаква се близо 1000 да останат незаетите места за първи клас в столичните училища наесен. От следващата година местната власт очаква да се въведе и онлайн система, подобна на тази за детските градини.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар