„Взгляд“ предлага Байдън „да се намеси“ в Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Новият диалог по сигурността между Русия и НАТО, който бе в основата на разговора между президентите на двете страни – Владимир Путин и Джо Байдън, предизвика редица коментари от руските медии.

„Взгляд“ предлага Байдън „да се намеси“ в Украйна, обяснявайки, че той има „мотив“ за това – „ако със заплахи и обещания към Киев успее да придвижи от мъртвата точка миротворческия процес, ще може да заяви, че е предотвратил войната, спасявайки Украйна от инвазия“, цитира БТА. 

Видеоразговорът между президентите на САЩ и на Русия във вторник бе открит и делови, пише „Росийская газета“, изброявайки обсъдените теми. Вестникът изтъква, че Владимир Путин и Джо Байдън се разбраха „да бъде създадена съвместна структура по проблемите за гарантиране на сигурността и работата й да е максимално публична“. Москва е разтревожена по-специално от плановете за приемане на Украйна в НАТО, припомня всекидневникът изявление на Путин.

Според съветника по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан, САЩ са готови за диалог с Русия за взаимни гаранции по сигурността, но засега няма подробности по въпроса. На преговорите Байдън не изключи нито възможността за по-нататъшно разширяване на НАТО в източна посока, нито за влизане на Украйна в алианса, посочва обаче вестникът.

САЩ и съюзниците им едва ли могат „публично и официално да предложат съществени гаранции за сигурност. Но могат да го направят неофициално, без излишен шум (. . .) – това е максималното, на което може да разчита Русия“, цитира московският официоз коментар на историка от САЩ Питър Кузник.

Експертът предлага Путин и Байдън „да поканят и другите ключови световни лидери на глобална среща на върха, където да открият пътища за съвместна дейност, за да отдалечат света от ръба на пропастта“. По думите му това ще е „далеч по-ценно“ от свиканата от Байдън Среща на върха за демокрацията, която „само ще раздели още повече света на враждебни лагери, както през студената война“.

Джейк Съливан фактически каза на брифинг, че САЩ са сключили сделка с Русия, заявява „Независимая газета“ и го цитира: „Ако Путин иска да види доставки на газ през (тръбопровода) „Северен поток-2″, той не бива да нахлува в Украйна“.

Според американиста Владимир Василиев, в разговора Путин-Байдън Украйна е била обвързана с Иран. Иранците опасно се доближиха до създаването на ядрен заряд – това със сигурност тревожи американското общество, посочва изданието. Ако Василиев е прав, Русия в най-близко време ще активизира усилията си, целящи Иран да се върне към условията на ядрената сделка, прогнозира „Независимая газета“.

В друг материал всекидневникът цитира източници, близки до израелския експремиер Нетаняху, според които Москва спазва „договорености в сянка“ с еврейската държава и не снабдява с някои видове оръжия Иран. В отговор Русия иска Израел да не доставя мощни смъртоносни въоръжения на Украйна. Това означава, че „взаимното спазване на червените линии между Русия и Запада е напълно възможно“, заключава изданието.

Русия не бива да зацикля на искането за „официални гаранции“ за сигурност от Запада. Москва трябва да си постави реално постижима задача – „такъв баланс на сили и интереси в Евразия, при който темата за влизане на Украйна в НАТО от само себе си да изчезне от дневния ред“, твърди „Московский комсомолец“.

Настоявайки за „юридически затвърдени гаранции“ за неразширяване на НАТО, тоест неприемане на Украйна, Владимир Путин иска от алианса невъзможното, заявява агенция РОСБАЛТ. Според нея по същата логика Полша – членка на НАТО, би могла да настоява Беларус да не участва в доминираната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност с мотива, че я застрашава присъствието на руски военни и оръжия в съседната страна.

На пресконференция вчера Путин не отговори еднозначно дали Русия смята да нападне Украйна или не, отбелязва „Комерсант“. Според друга статия във вестника, след президентския разговор Белият дом има „домашна работа“ – да изпрати на Киев ясен сигнал, че администрацията на Байдън няма да подкрепи никакви опити за силово решение в сепаратистки Донбас.

Американският президент каза, че САЩ и други страни от НАТО смятат да организират среща с Русия и около петък те ще посочат точна дата за нея, пише „Труд“. Вестникът очаква на тази среща да се разгледа с приоритет възможността Русия да получи от алианса гаранции за сигурност.

След срещата Путин-Байдън конфронтация няма да има. Информационният шум ще се уталожи, постоянното дразнене на общественото мнение с темата за „руско нахлуване“ в Украйна ще остане в миналото – което е вече нещо добро, прогнозира пред „Свободная преса“ политологът Борис Межуев.

Президентът Байдън се обявява за дългосрочно военно присъствие на САЩ в Европа. Това заяви вчера съветникът по сигурността към Белия дом Джейк Съливан, съобщава „Известия“.

Байдън „смята, че има аргументи в полза на дългосрочното присъствие на американски войски в Европа, спомогнало да бъде предотвратено нападение срещу коя да е страна от НАТО в Европа от момента на създаване на Северноатлантическия съюз“, каза Съливан на онлайн форум на изданието „Дифенс уан“. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар