доган

Взеха се! ДПС овладяват всички позиции около Борисов

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ДПС е най-последователната политическа сила и най-точно прилага своята стратегия – постепенно овладяване на всички позиции около Бойко Борисов и увеличаване на зависимостта на Борисов от подкрепата на Движението.

Това каза пред БНР политологът Борис Попиванов.

„Неминуемо местните избори ще окажат влияние върху избора на главен прокурор заради близостта на датите. От години насам не разглеждаме съдебната система като независима власт, а като част от политическото статукво. Всяка криза в нея влияе върху политическата среда“, посочи Попиванов в коментар за предстоящите избори.

По думите му местните избори у нас обикновено имат национален политически залог: „От тях се очаква да потвърдят или да оспорят статуквото в България… Във все по-голяма степен българските граждани възприемат местните избори наистина като местни, като събитие, което засяга само тяхната общност, дори отхвърлят големите планове за развитието на техните общини. В генерален план тази битка е национална – това е битка за благоразположението на властта заради зависимостта на общините от държавата“.

Политологът коментира и стратегията на ГЕРБ за изборите: „ГЕРБ винаги са твърдели, че разчитат само на себе си. Сега вижда стремеж към набиране на повече коалиционни партньори и подкрепа на кметове, които не са били от ГЕРБ в предишни мандати. Виждаме стремеж резултатите от местните избори да бъдат въвлечени в съхраняване на сегашния модел на отношение държава – общини“.

Попиванов смята, че ДПС е най-последователната политическа сила и най-точно прилага своята стратегия – постепенно овладяване на всички позиции около Бойко Борисов и увеличаване на зависимостта на Борисов от подкрепата на Движението.

Той коментира и битката за София: „Трудно ще бъде на едни управляващи да кажат, че са спечелили местните избори, ако загубят София. И обратното – трудно ще бъде на една опозиция да твърди, че постига големи пробиви, ако продължи да губи в София. В този смисъл битката има определен национален привкус. Тя се стреми да привлече разколебаните и негласуващите гласоподаватели“, уверен е Попиванов.

Според него е важно доколко Йорданка Фандъкова ще излезе от сянката на ГЕРБ и ще изглежда като самостоятелна фигура и до каква степен Мая Манолова ще убеди софиянци, че Фандъкова е проекция на ГЕРБ.

Тази вечер в София е насрочен протест с искане за връщането на австралиеца Джок Полфрийман в затвора. Политологът изрази своята позиция: „Свидетели сме на изнасяне пред обществеността на тежките спорове, които съществуват в самата съдебна система, на противоречията между прокурори и съдии, на неприятния факт на политизация на почти всеки юридически казус, за да се стигне дотам, че присъдите не се приемат като правомощие на съответната институция, а се приемат като произвол на конкретни лица, които трябва да бъдат заклеймявани и да бъдат обект на всякакъв тип натиск“.

Източник: БНР, Petel.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар