Вигенин: ГЕРБ да не се грижи за БСП. Ние не сме командирска партия, при нас има демокрация!

Кристиан Вигенин
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„БСП винаги е била най-демократичната партия, проведохме демократична дискусия. Не за пръв път бившият и настоящият лидер са на различни мнения. Националният съвет се произнесе, имаме позиция, утвърдена с мнозинство”.

Така депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин коментира пред Нова телевизия решението на социалистите да подкрепят ратифицирането на Истанбулската конвенция.

„Самият факт, че конвенцията дава възможност за разнопосочно тълкуване показва, че тя по своя характер не е съвършена”, изтъкна той.

Относно мнението на лидера на ПЕС Сергей Станишев, че това ще бъде лош знак, Вигенин заяви: „ПЕС не е Коминтерн, партиите в рамките на ПЕС имат право на различно мнение”.

ГЕРБ не бива да се грижи чак толкова за БСП и за вътрешните дебати.

Думите му бяха по повод спорната Истанбулска конвенция, която предизвика разпалени дебати в обществото. На заседание на Националния съвет на БСП в събота конвенцията бе обсъдена и две трети от членовете на пленума подкрепиха лидера Корнелия Нинова за това, че конвенцията не бива да се ратифицира, а останалата част – лидера на ПЕС Сегей Станишев.

Ден по-късно от ГЕРБ дадоха пресконференция, в която анализираха това разцепление. Точно по този повод Вигенин каза управляващите да не се грижат толкова за социалистическата партия. И изтъкна, че тя не е командирска партия, в която всички слушат вожда, че в нея винаги има сериозни дебати.

Според Вигенин в Истанбулската конвенция има текстове, които трябва да бъдат прецезирани. „Нека се обединим наистина около борбата с насилието над жени“, посочи Вигенин. По думите му всеки има право на оценки, а отношението на БСП може да бъде тълкувано разнопосочно. „Ние можем да обясним позициите си. Нямаме никакви разминавания по отношение на това, че насилието над жени трябва да бъде изкоренено“, смята още Вигенин. Депутатът обясни още, че БСП ще внесе решенията си относно конвенцията.

„В нашия дебат не сме коментирали въпроса за трети пол“, заяви още политикът. По думите му обаче има двусмислени формулировки, което показва, че тесктът по своя характер не е съвършен. „Ние ще направим нашите предложения, очакваме и правителстото да го направи“, коментира още той.

Що се отнася до насилието над жените, Вигенин обясни, че БСП започва работа и ще внесе много скоро предложения за промени в българското законодателство, за да изпълни страната ни целите на Истанбулската конвенция.

По повод твърдението, че се въвежда трети пол или се легализират хомосексуални бракове, Вигенин, че в конвенцията има няколко параграфа, където има двусмислени формулировки, използвани от противниците на конвенцията.

За вота на недоверие, който БСП ще внесе, депутатът коментира, че социалистите търсят „категорична промяна в управлението, в политиката, докато, струва ми се, към този етап ДПС са по-склонни да крепят статуквото и да насочват политическия огън към младшия партньор, за тях ГЕРБ са напълно приемливи като управляващи”. Според него трудно може да се говори за съвместни опозиционни дейтвия с ДПС. „Очевидно стратегията на ДПС е доста по-различна. Ние търсим промяна в управлението“, посочи той. Това е много сериозно политичесто разминаване, смято още Вигенин.

„Нашите мотиви за внасяне на вот на недоверие на 17 януари са готови. Те се отнасят до структурни неща и политиката, която не води до резултати с корупцията като например източване на средства от Здравната каса. Правителството покровителства голямата корупция”, заяви Вигенин.

източник

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар