Виена смята да отнеме газохранилището в Хайдах от „Газпром“

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Австрия е разработила юридически предпоставки за предаването на газохранилището на „Газпром“ в района на Хайдах край Залцбург на друг доставчик при отказ на руската компания да го за запълни с гориво, съобщи днес австрийският канцлер Карл Нехамер, цитиран от ТАСС и БТА. В момента това стратегическо газохранилище продължава да е празно.

За хранилища като това Хайдах, което не се ползва и в момента е практически празно, създадохме юридически предпоставки, ако „Газпром“ откаже да го използва, то ще бъде предадено по частно-правов ред на друг доставчик. Това каза Нехамер пред депутатите от Федералния съвет на Австрия.Канцлерът отбеляза, че е заявил в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин миналата седмица, че Австрия ще постъпи така, тъй като става дума за безопасността на енергоснабдяването. Хайдах има особено стратегическо значение, тъй като снабдява провинциите Тирол и Форарлберг. На принципа „използвай или загуби“ (use it or lose it) създадохме рамкови условия, за да засилим дискусията по темата за енергийната безопасност, подчерта канцлерът.


Австрийското правителство вече предупреди на 13 май, че ще предприеме мерки срещу „Газпром“, ако енергийният гигант не съумее да запълни ключовото газохранилище, близо до границата с Бавария.

Виена планира да се обърне към други компании, които да запълнят съоръжението, ако „Газпром“ не успее да го направи, съобщи австрийското министерство на околната среда и енергетиката, цитирано от ДПА.

Компаниите, принадлежащи към енергийната група на „Газпром“, използват Хайдах и австрийското законодателство ще трябва да бъде променено, за да могат други доставчици да го запълнят. Сега създаваме правната рамка, за да се случи това, каза тогава Нехамер пред в. „Клайне Цайтунг“.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар