Виетнам е вторият най-голям износител на смартфони в света

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Виетнам е вторият най-голям износител на смартфони в света, предаде Виетнамската новинарска агенция (ВНА), цитирана от БТА.

Делът на износа на Виетнам до 2022 г. на световния пазар на смартфони е отчел 12%, докато Индия, конкурент на Виетнам на този пазар, зае седмо място с малко над 2,5%.

Китай продължава да бъде най-успешен в тази сфера, като през 2022 г. беше износител на половината от смартфоните в света. Хонконг, ОАЕ, Чехия, САЩ и Южна Корея са другите основни производители на пазара за износ.

По данни на главния митнически отдел стойността на износа на всички видове телефони и компоненти от Виетнам през януари е достигнала над 5,5 милиарда долара, което представлява увеличение с над 50,4% в сравнение с декември 2023 г. и увеличение с 11,4% на годишна база. Най-големите вносители на виетнамски телефони и компоненти са САЩ и Китай.

През януари износът на Виетнам за САЩ е достигнал 1,39 милиарда долара, което представлява 25 процентни пункта. На второ място е Китай с около 734 милиона долара (13%), а на трето – Нидерландия с 330 милиона долара.

Статистическите данни на главния митнически отдел показват също, че през 2010 г. оборотът от износа на компоненти и части за телефони, е съставлявал едва 3,2% от общата стойност на националния износ. Тази група електронни продукти е отбелязала средногодишен ръст от 34% през периода 2011-2021 г.

През 2023 г. доставките на телефони и аксесоари в чужбина възлизат на 52,3 милиарда долара, което е с 9,7% по-малко в сравнение с 2022 г. Телефоните и аксесоарите се нареждат на второ място по стойност на износа след компютрите, електрониката и компонентите.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар