Вижте как 4 екзопланети “танцуват” около звездата си (видео)

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Досега човечеството е открило над 5000 планети в други звездни системи. Ново видео показва как четири екзопланети орбитират около звездата HR 8799. Това е първия по рода си клип, а направата му е отнела 12 години на учените.

През 2008 г. HR 8799 стана първата звездна система, на която астрономите направиха снимка. Оттогава учените не престават да снимат и наблюдават системата. Така се стига и до направата на уникалното видео. Само за няколко секунди можете да станете свидетели на повече от десетилетие движение на планетите HR 8799.Ще забележите, че централната звезда е затъмнена. Това се прави, за да могат да се видят по-ясно бледите планети около него. Видеото е обработено, за да постави планетите на фокус и да изглади движението им.


Обикновено е трудно да се видят планети в орбита“, каза Уанг в изявление на Northwestern в понеделник. “Астрономическите събития или се случват твърде бързо, или твърде бавно, за да бъдат заснети във филм. Но това видео показва планети, които се движат в човешки времеви мащаб. Надявам се, че то дава възможност на хората да се насладят на нещо удивително.

HR 8799 е на малко повече от 133 светлинни години от нас в съзвездието Пегас.Звездата е много по-млада от нашето Слънце. Нейните планети са масивни газови гиганти, по-големи от Юпитер. Най-близката до звездата планета прави едно завъртане за около 45 години. Най-отдалеченият обект има нужда от поне 500 години, за да направи пълна обиколка. Възможно е около планетите да има големи луни, които не можем да видим. Освен това има шанс в звездната система да има и по-малки планети, които все още са невидими за телескопите ни.

Астрономите допълват, че имат късмет оста на звездната система да е така разположена, че да позволява подобно заснемане.

https://www.youtube.com/watch?v=x9EG3gbQ5P0

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар