Вижте кои нови обекти включи в списъка със световното наследство ЮНЕСКО

Любопитно, Общество, Свят, Юнеско
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

UntitledЮНЕСКО вписа девет нови обекта в Списъка на световното културно и природно наследство, съобщи АП.

Сред тях е старият град Ани в турския окръг Карс близо до границата с Армения. През 10-и век той е бил столица на Арменското царство, но е бил изоставен след разрушително заметресение през 14-и век. Сравнително добре запазена обаче е неговата църква, която е много значима за арменците.

В списъка бяха включени също надгробните камъни стечки в Босна, Хърватия, Черна гора и Сърбия. Те са изсечени от варовик и са с декорации и надписи.

Гръцкият археологически обект Филипи, основан през 356 г. пр. н.е. от македонския цар Филип Втори, също беше вписан в списъка на световното наследство, като и долмените в Антекера в Андалусия и комплексът Горъм от естествени морски пещери в Гибралтар, които са обитавани от неандерталци повече от 125 000 години.

Сред новите обекти са скални рисунки в планината Хуашан в Китай, древният акведукт Канат в Иран, будисткият манастир Наланда Махавихара в Индия и изкуствените острови Нан Мадол в Микронезия.

Островите Нан Мадол бяха включени и в Списъка на застрашеното световно наследство. В него в сряда бяха вписани и древните градове Джене в Мали и Шахрисабз в Узбекистан.

Комитетът по световно наследство на ЮНЕСКО заседава в Истанбул от 10 юли, като обсъжда 27 културни и природни обекти, номинирани за вписване в Списъка на световното наследство. Сесията ще продължи до 20 юли.

Източник: БТА

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар