Вижте кои са новите попълнения в ББР!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След като преди час икономическият министър Кирил Петков обяви, че уволнява двама от тримата членове на Българската банка за развитие, дойде ред и на новите предложения.

Министър Петков предлага местата на Бурска и Симеонов да се заемат от Васил Щонов и Валентин Михов. Одобрението за назначенията на двамата трябва да се даде от БНБ.

Васил Щонов е възпитаник е на Английската езикова гимназия в гр. Пловдив. През 1995 г. завършва Университета на Пенсилвания в САЩ с дипломи бакалавър на науките по електронно инженерство и финанси, а от 1999 г. е магистър по бизнес администрация от Масачузетския технологичен институт (MIT). До 2004 г. работи в САЩ като инвестиционен банкер в областта на енергетиката и технологиите и като консултант по управленски въпроси.

Управлява някои от най-големите сделки по сливане и придобивания, сред които обединението на “Бел Атлантик” и GTE. През 2004 г. основава офиса на международната консултантска фирма “МакКинзи” в София, където работи до 2009 г., главно в банковия сектор, енергетиката и телекомуникациите. Бил е министър на икономиката и енергетиката в кабинета “Близнашки” през 2014 г.

Валентин Михов от ИНСЕАТ, също е работил в “Маккинзи”, както и в банковия сектор в Австрия, Германия,
Русия, Украйна и Германия.

Стамен Янев: Имаше затруднена комуникация между управата и надзора

Малко след 11 ч. приключи публичното изслушване на председателя на надзорния съвет Стамен Янев – бивш заместник-министър на икономиката в третия кабинет на Бойко Борисов, който единствен се яви да даде публично обяснение какво се случва в управата на ББР. Преди дни Кирил Петков върна Янев на стария му пост – шеф на Агенцията за инвестициите. Янев е председател на надзора на ББР от осем месеца.

Пред министър Петков Янев обясни, че управителният съвет (УС) на банката не е докладвал на надзорния съвет (НС) за големите кредити, които са били отпускани. Имало “затруднена комуникация” между УС и НС на ББР, каза Янев. Одитният комитет, който също беше сменен по разпореждане на Петков, пък изобщо не се бил срещал с надзора.

Янев заяви още, че по негово време не са били отпускани големи заеми на фирми. Работело се е по подобряване на гаранционните схеми между ББР и частните банки, които отпускат земи на малките фирми и граждани за преодоляване на кризата от коронавируса. На практика надзорът изобщо не се занимавал с контрол върху работата на управата на банката, макар това да е била основната му функция. По устав надзорният съвет би трябвало да е одобрявал след подробен анализ отпускането на всеки кредит над 5 млн. лв.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар