Вижте коя е най-отровната риба на света – Любопитно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има много отровни видове животни в различните местообитания на Земята. Някои пълзят, а други летят в небето, но една група приема титлата като най-отровните видове, които плуват в моретата на планетата. Такива са каменните риби.

Името “каменна риба” се отнася за пет вида от род Synanceia, включително рифовата каменна риба (Synanceia verrucosa) и естуарната каменна риба (Synanceia horrida). Каменните риби са майстори на камуфлажа, съчетаващ се перфектно с коралите или скалите на тинестото морско дъно в Индо-Тихия океан. Според Австралийския музей рифовата каменна риба обикновено яде риба и ракообразни, дебне в засада и след това удря плячката си супер бързо.

Отровният аспект на рифовата каменна риба идва от бодлите на гръбната перка, които минават по гърба на рибата. Тези шипове съдържат силно токсична отрова, която може да причини силна болка и дори смърт. Книгата на рекордите на Гинес пише, че естуарната каменна риба има най-голямата отровна жлеза от всички известни риби.

Шиповете са набраздени като хиподермична игла и се използват само за защита. Като такива, те се издигат от рибите, когато се почувстват застрашени. Всеки шип има две отровни жлези около него. Сериозността на реакцията до голяма степен се дължи на това колко бодли са засегнати и дълбочината, на която бодлите навлизат в жертвата.

Въпреки че се казва, че болката е мъчителна и невероятно интензивна, някои предполагат, че терапията с гореща вода е най-добрият инструмент за управление на болката за инактивиране на отровата, докато чакаме медицинска помощ.

“Когато стъпите върху нея, това притиска жлезата, жлезата се разкъсва и отровата изпръсква нагоре по гръбначния стълб”, казва Брайън Фрай, доцент в Университета на Куинсланд, пред The Guardian. Резултатът е болезнено ужилване, което е описано като “по-лошо от раждане”. За щастие през 1959 г. е разработена противоотрова, която намалява вероятността от сериозни усложнения, предава lifestyle.bg.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар