Вижте коя партия и коалиция колко пари е събрала от дарения и кои залагат на субсидиите – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-крупните дарения са при “Има такъв народ”, а най-много средства от симпатизанти и самите кандидати са събрали от БСП. Това показа проверка на “Монитор” в регистъра на Сметната палата, където всяка формация е длъжна да публикува сумите, които получава по време на приключващата този петък предизборна кампания.

Така се оказва, че социалистите са успели да съберат общо над 208 000 лева като дарения.

Малко над 66 000 от тях са суми от физически лица, а останалата сума от над 141 000 лева – от самите кандидати за народни представители. Само един от актива на БСП – Иван Иванов – е дал тавана от 10 000 лева, който е декларирал, че парите са от спестявания и продажба на имот.

Иначе масово от соцактива дават за партията суми между 400 и 600 лева, а напиращите за НС – по около 1000 лева. От кандидатите за депутати най-голяма сума е дал Димитър Данчев – общо над 8000 лева, неговите съпартийци Огнян Радев и Венцислав Божилов са предоставили по 6000 лева, а Христо Проданов – 5000 лева.

На свой ред от ИНТ са събрали общо около 130 000 лева. 118 000 лева от тях от дарения от симпатизанти, а само 12 000 лева от самите кандидати за НС. И докато при БСП даряват по-скромни суми, при ИТН предимно сумите са от по 10 000, колкото е и таванът. Такива са 12 от сумите и всички от спестявания. 10 хиляди е дарила за кампанията и Иванка Димитрова, която е кандидат на ИТН за депутат. На трето място в класацията е “Демократична България”. Те са успели да съберат малко над 106 000 лева, като по-голяма част от сумата е от самите кандидати за НС. Така сред тях е лидерът на “Зелените”, които са част от обединението, Владислав Панев.

Общата сумата, която той е дал за вота, е над 16 700 лева. Той е направил това обаче на два транша – първия път близо 7600, а втория – 9120 лева. Петър Славов е дал общо средства от 10 200 лева. На свой ред Мартин Димитров е дарил за партията общо 8314 лева. Следващи са от “Изправи се. Мутри вън”. Събраните от тях средства обаче са доста по-скромни в сравнение с останалите формации – малко над 50 700 лева. Почти половината идат от самите кандидати за НС. Така най-крупното дарение идва от Татяна Дончева – 4030 лева. За сметка на това Арман Бабикян е дал 1000 лева.

По традиция ГЕРБ и ДПС не събират дарения, а плащат за кампанията си от субсидията си. За разлика от предишни вотове, където патриотите също събираха солидни дарения, сега от обединението на ВМРО, НФСБ, Воля – “Български патриоти”, са декларирали само едно единствено дарение. То е на Борис Ячев на стойност 3700 лева. Иначе най-много договори за медийно отразяване имат от ГЕРБ – цели 302, следвани от Патриотите, БСП и ДБ, съответно със 157, 115 и 110. Най-малко такива договори имат от ИТН – само два, като един от тях е за предоставяне рекламно време в 7/8 тв.

С цел да се предотврати струпване на много хора на едно място при предаването на изборните книжа на вота от 11 юли отново част от РИК-овете по места предвиждат т.нар. буферни зони, където членовете на секциите да изчакват, докато им дойде редът. Такъв е примерът от Кърджали, където РИК е взела решение за създаване на такива зони – 5 такива. Две от тях в самия град Кърджали и по 1 в общините Момчилград, Черноочене, Джебел.

Освен дезинфекция на ръцете избирателите могат да поискат и ръкавици за вот с машината. Това се посочва в правилата на ЦИК за гласуване по време на пандемията. Те повтарят по същество здравните правила, публикувани преди няколко седмици от МЗ. Иначе в тях от ЦИК изрично посочва, че екраните на машините и смарт картите се почистват периодично само със 75% етилов спирт. Забранява се използването на други дезинфектанти или материали за почистване. Помещенията пък трябва да се проветряват на всеки час.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар