ВИЖТЕ новооткритата най-голяма змия на света (ВИДЕО) – Зелен свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-голямата змия в света беше открита в тропическите гори на Амазонка!

Северната зелена анаконда, дълга около осем метра и тежаща почти 200 килограма, беше открита от професора и телевизионен водещ Freak Wonk.

Въпреки факта, че анакондата има глава с човешки размери, 40-годишният професор Уонк не се страхува да се приближи до чудовището.

Невероятни кадри показват холандския биолог, плуващ редом с гигантска анаконда, дебела колкото автомобилна гума, пише Kurir.

Досега само един вид зелена анаконда – наричана още гигантска анаконда – е била призната в Амазонка. Северната зелена анаконда вече е потвърдена като отделен вид в ново проучване, публикувано в Diversity.

“Заедно с още 14 учени от девет страни открихме, че най-големият вид змия в света е зелената анаконда. Те всъщност са два различни вида.

Зелените анаконди, открити в северната част на техния ареал в Южна Америка, включително Венецуела, Суринам и Френска Гвиана, изглежда принадлежат към напълно различен вид.

Въпреки че на пръв поглед изглеждат почти еднакви, генетичната разлика между тях е пет процента и половина и това е огромна разлика. Хората и шимпанзетата например се различават генетично един от друг само с около два процента – казва Уонк.

Новият вид получи латинското име Eunectes akaiima или северна зелена анаконда. Изследователите казват, че тя е застрашена.

“Регионът на Амазонка е под голям натиск от изменението на климата и непрекъснатото обезлесяване. Повече от една пета от Амазонка вече е изчезнала, площ 30 пъти по-голяма от Холандия. Оцеляването на тези легендарни гигантски змии е неразривно свързано със защитата на естественото им местообитание” – допълва Уонк.

Професор Хесус Ривас, водещ автор на изследването, обяснява, че е разбрал, че има повече от един вид зелена анаконда преди повече от 15 години. Тогава той и съпругата му Сара, която също е учен, започват да анализират пробите, за да докажат генетични различия, пише “Телеграф”.

“Сара и аз започнахме да изследваме през 2007 г., когато за първи път забелязахме, че има голяма генетична разлика между проби от Венецуела и някои проби от Перу. След това започнахме процеса на събиране на проби и сътрудници в Южна Америка и извън нея, за да завършим мозайката от данни, която ни позволи да съставим изследването. Работил съм в много страни с много колеги, за да събирам проби. Сара изпълни повечето от трудните задачи като генно секвениране и филогенетичен анализ – уточнява Ривас.

Той заявява, че изучава анакондите от 32 години и сега се чуди колко други видове има, за които не знаем.

“Ако такова легендарно животно е било незабелязано толкова много години, какво да кажем за по-малко забележими и по-малко изучавани животни и растения” – поставя риторичния въпрос проф. Ривас.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар