Вижте отговорите от Националното външно оценяване по БЕЛ за 4-ти клас

Вижте отговорите от Националното външно оценяване по БЕЛ за 4-ти клас

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на образованието и науката публикува отговорите от националното външно оценяване по български език и литература (БЕЛ) за 4-ти клас. 

Над 52 000 деца днес трябваше да покажат наученото по БЕЛ чрез решаване на тест в рамките на 60 минути. Началото на т.нар. “малка матура” бе дадено в 10 часа, като изискването бе учениците да са се настанили в залата не по-късно от 9.45 часа. Всеки ученик трябваше да носи химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума. За учениците със специални образователни потребности времето за решаването на теста бе 90 минути, като изпитният вариант бе еднакъв за всички ученици. 

Решаването на теста предполагаше отбелязване на избран верен отговор или записване на свободен отговор в отделна бланка. Тестът по български език съдържаше 21 задачи, разпределени в три части, в първата от които – диктовка и 10 задачи с избираем отговор, тест за четене и тестови задачи и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор.

Втората част на теста се състоеше от текст за четене с разбиране и до 10 задачи към него – 4 задачи с избираем отговори, 6 – със свободен отговор.

Третата част на теста включваше задача с творчески характер. Изискванията бяха учениците да създадат кратък текст от 3 до 6 изречения с помощта на нагледна опора. Задачата изискваше отговор на въпроса “Ако Земята можеше да говори, какво би ни помолила?”. Децата можеха да използват в отговора си илюстрация и думите планета, дим, отпадъци, океани, почва и дървета.


МОН

Изпитът по математика ще бъде на 28 май. Оценките от националното външно оценяване в края на 4-ти клас се изразяват в брой точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Резултатите от днешното НВО се очакват до 7 юни. 

nvo_4kl_bel_27052024 by Reni Andreeva


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар