„Визия за България“ на БСП променя целия модел на управление, затова и ГЕРБ са против нея.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Визия за България” е основа, по която предстои голям дебат. Ние сме отворени за визионерски разговор за България с всички български граждани, защото преходът у нас продължава прекалено дълго.

Този период стопи нацията до 7 млн. души, направи ни най-бедните и болни в Европа“. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Станислав Владимиров в Симитли, където се срещна с жители на общината, заедно със своите колеги Любомир Бонев и Милко Недялков.

Той добави, че това е документ, върху който може да се стъпи за цялостна промяна на модела на управление на държавата. „Най-големият проблем в България в момента е демографията. Всъщност, страната вече се намира в демографска смърт. Затова БСП повдига темата не в предизборна кампания, а сега, когато можем да я обсъдим и да поискаме конкретни мерки”, отбеляза народният представител.

По думите му част от мерките за справяне с проблема минават през подпомагане на младите семейства с репродуктивни проблеми, отглеждането и грижата на детето от детски ясли, детска градина и училище. „Доходите в България продължават да са изключително ниски. С това ниво на доходите и отворения трудов европейски пазар е много трудно да се задържат хората у нас“, каза още той. Владимиров обясни, че ние сме една от малкото страни с толкова високо ДДС върху детските храни, лекарствата и консумативи, свързани с отглеждането на децата. „Има стоки от първа необходимост, на които ставката от ДДС може да бъде близо до нулата”, коментира Станислав Владимиров. По думите му твърде дълго време ролята на държавата е оставяна встрани. „Държавата може да бъде не само регулатор, но и инвеститор в редица сектори. Затова трябва да променим целия модел”, изтъкна Станислав Владимиров

Любомир Бонев: Правилната регионална политика не е просто асфалтиране на пътища, а добро планиране на развитието на регионите

„Правилната регионална политика не е просто асфалтиране на пътища, а добро планиране на развитието на регионите. Не може икономиката ни да е развита само в три-четири града. Това води до дебалансиране на държавата”. Това каза народният представител Любомир Бонев. Той добави, че една от основните задачи на „Визия за България” , в частта Регионално развитие, е да изградим устойчива, балансирана и ефективна транспортна система в услуга на хората и бизнеса, за да се развива и икономиката паралелно. „Квалифицираните кадри за работа в изграждането на пътищата са проблем, но по-голям проблем е корупцията в сектора. При едно целесъобразно разходване на средства, намаляване на кражбите до минимум, влагането на качествени материали в пътищата- всичко ще се промени в положителна посока”, каза още Бонев. Той обясни, че друг основен приоритет на левицата е подкрепа за най-изостаналите региони в страната. „Тези райони ще могат да се възползват от нов „Национален фонд за сближаване между регионите“. Цел за този фонд е той да се съсредоточи във финансиране на онези инвестиции в изостаналите региони, които водят до сближаване и постепенни реформи”, каза още Любомир Бонев. Той коментира, че средства за такъв фонд има и сега, само че те се разпределят чрез постановления на МС и не влизат в бюджета.

Милко Недялков: Системата на управление трябва да се обърне така, че да се върне духът на демокрацията

„Системата на управление в България трябва да се обърне така, че не един човек да разпределя средствата и да управлява еднолично, а да се върне духът на парламентарната република и демокрацията“. Това каза народният представител Милко Недялков. Той заяви, че за да се промени управлението и държавата да тръгне напред, трябва да бъде премахнат моделът на проба и грешка, използван от Борисов вече 10 години. „Трябва да се започне диалог с хората и да изработваме управленски решения на базата на широк консенсус, затова предложихме „Визия за България“ пред всички български граждани“, каза още Недялков. Той уточни, че на базата на широк анализ, ще се намерят проблемите, които се нуждаят от законова рамка, защото правенето на закони не бива да става на парче. Недялков каза още, че след трагедията край Своге, бързо са се приели необмислени решения и законови промени. „Тези промени трябваше да бъдат конкретизирани, за да не се случват други подобни трагедии, но така управлява мнозинството- след трагедиите се правят малки промени, за да се успокои напрежението“, обясни още народният представител.

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар