Вили Лилков пред Dir.bg: ГЕРБ да излезе от окопа, ПП-ДБ да смени формулата на преговори

Вили Лилков пред Dir.bg: ГЕРБ да излезе от окопа, ПП-ДБ да смени формулата на преговори

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Общинският съветник от “Синя София” Вили Лилков прогнозира, че истинската криза в Столична община ще започне след сесията в четвъртък, когато отново очаква да не бъде избран Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет. По думите му и на третия кръг срещи по покана на ПП-ДБ от ГЕРБ не са се отзовали, партиите не отстъпват от позициите си и е логично и при третия опит в сряда да няма избран шеф на СОС. “Оттук нататък би трябвало всички партии в Общинския съвет да излъчат свои представители, да седнат на масата и да започнат разговори. И още нещо – много е важно ГЕРБ да излязат от окопа”, коментира Лилков. Не отговаря директно на въпроса дали той би приел поста, защото смята, че зад фигурата начело на Общинския съвет трябва да стои човек с голямо политическо мнозинство зад гърба, което да има споразумение и програма. “Ежедневно се натрупват десетки преписки, които трябва да минават през Общинския съвет, и тази ситуация блокира работата на много институции в София”, предупреждава още Вили Лилков.

– Ще успеете ли да изберете председател на Столичния общински съвет на сесията утре, при третия опит?

– Доколкото знам, ПП-ДБ и “Спаси София” предприеха трети кръг преговори, на които ГЕРБ не са се отзовали. Мисля, че не са се отзовали и “Възраждане”, и “Има такъв народ”. Единствено на разговори в неделя и в понеделник отидохме ние от “Синя София” и БСП. Това е последният кръг – събота, неделя и понеделник, които бяха определени като дни за срещи. Ние отидохме в понеделник, а БСП в неделя. На тези преговори ние с ПП-ДБ и “Спаси София” говорихме единствено за управленската програма. За избор на председател на СОС не сме говорили. Доколкото разбирам, вероятно ПП-ДБ ще предложат отново Борис Бонев, тъй като досега друго име не съм чул. Тоест, и другите партии ще си потвърдят техния избор. Накратко казано – този кръг преговори не е довел до нищо. Това е моята информация.

– Така ще продължавате докога, не може до безкрай?

– След утрешния ден, ако това се случи, вероятно това ще бъде началото на истинската криза. До момента аз не бих окачествил като кризисна ситуацията. По-скоро ситуация в преговорен процес, но оттук нататък, ако се потрети това, вероятно вече ще влезем в криза и ще трябва да търсим други решения.

– Какви други решения, някакви по-екстравагантни ли? Най-възрастният ли да бъде излъчен, старейшината, например, като в парламента?

– Не, вече трябва да се влезе в режим на преговори, които да бъдат между всички политически сили едновременно. Досега инициативата я водеше единствено ПП-ДБ и “Спаси София”. Оттук нататък би трябвало всички партии в Общинския съвет да излъчат свои представители, да седнат на масата и да започнат разговори. И още нещо – много е важно ГЕРБ да излязат от окопа. В момента те не участват в никакви преговори, не разговарят, за мен това е една окопна война. И затова казвам, че трябва да излязат от окопа и да седнат на масата за преговори.

– Докога може да продължи този блокаж без председател на СОС?

– Теоретично, до безкрай. Но смятам, че съвсем скоро ще се намери решение, като се смени формулата, разбира се. Формулата е тази до момента – ПП-ДБ канят по една другите партии и разговарят с тях, като настояват на своя кандидат, всички останали партии настояват на техните кандидати. Явно трябва да се смени формулата на преговори.

– Вие бихте ли станали председател на СОС, като равноотдалечен от ПП-ДБ и ГЕРБ?

– Според мен е нормално председателят на СОС да има зад себе си солидно политическо мнозинство. И затова аз казвам, че председателят на Общинския съвет трябва да бъде избран с преговори и с политическо споразумение между политическите партии, които го подкрепят.

– Да, но ГЕРБ още в самото начало подчертаха, че няма да подкрепят не само Бонев, но и друг кандидат на ПП-ДБ и СС.

– Затова казвам – те досега не са преговаряли с никого. и затова трябва да седнат на масата. И смятам, че председателят трябва да има солидно политическо мнозинство зад гърба си, което да гарантира управлението на Столична община. Не е въпросът само да намериш човек, който да води заседанията, а да има човек, зад който е съставено мнозинство, което е подписало и програма за управление. Това е политически орган и тук не е въпросът само ей така да си водим заседанията, а на поемане на отговорност. Тоест, не са изчерпани все още всякакви други варианти, за да прибягваме до екзотични решения от рода на ротации, равноотдалеченост и т.н. Това са формули, които виждаме и в правителството. Избраха по този начин да управляват и сега не можеш да разбереш кой управлява и кой е опозиция. Всеки е недоволен от нещо, защото нямат подписано споразумение, нямат и принципни договорки. Те са някакви безпринципни договорки. Дайте да спасим сега парламента, това беше.

– Но ето, във Варна, например, въпреки че бяха сериозни опоненти, успяха да си изберат председател и ОбС да заработи. Защо в София се получи иначе?

– Точно така. И във Видин, например, нямаше мнозинство. Партията, която спечели изборите, отстъпи, избраха не този, когото тя предлагаше, избраха друг човек за председател и Общинският съвет заработи. Така и на много други места, където е по-шарен ОбС. Хората седнаха, преговаряха. Тук ГЕРБ стоят в окопа, а основно ключът от решението се държи от ГЕРБ и от ПП.

– Тази криза, за която казвате, че ще настъпи след утрешния ден, ако няма председател, в какво ще се изрази, как ще я усетят на гърба си столичани?

– Кризата означава вече, че Общинският съвет отказва да работи. Досега имаше някакво оправдание, нали, едно, две, три заседания, избиране на председател, но оттук нататък часовникът започва да цъка, защото мина един месец от изборите.

– Обяснете за тримесечния срок, който фигурира в закона, какво се случва след това?

– Този срок е написан в закона, ако Общинският съвет не проведе заседание. Ние, както виждате, провеждаме заседания, макар и безплодни. Законът не е допускал, че ще се стигне до такива ситуации. Той е предполагал, че ако до три месеца някой председател не свика Общинския съвет, или Общинският съвет прави мръсно на кмета, защото има много такива, където започват да играят срещу кмета и не свикват заседания дълго време и го държат в ступор, за да го провалят. И затова законодателят казва – ако три месеца не заседава, Общинският съвет си заминава. Тоест, да може да парира такива некоректни общински съветници, които играят срещу кметовете си.

– Вие такава ситуация спомняте ли си в София?

– Не, досега винаги е бил избиран председателят от първото заседание, защото винаги е имало ясно мнозинство. Като се формира такова, то си излъчва председател и го избира, другите казват “ние сме опозиция” и започва да работи Общинският съвет. И е ясно кой управлява, и кой е опозиция. Сега все още не е ясно кой ще управлява.

– Защо се инатят от ГЕРБ?

– Според мен натрупаните думи и обвинения в самата предизборна кампания. В тази кампания и от двете страни се чуха много тежки обвинения към другите. Особено агресивни бяха ПП-ДБ срещу ГЕРБ. И може би това е основание на ГЕРБ сега пък да се заинатяват и да не искат да преговарят с тях.

– Отношенията не са се успокоили, защото на фона на проблемите със снега, леда, прекършени дървета и непочистени улици, ГЕРБ продължават да атакуват новия кмет и ПП-ДБ със СС, тонът не се е смекчил, така че едва ли това е знак за положителен изход в преговори.

– Да, тонът продължава да е тежък. По време на кампанията ПП-ДБ нападаха ГЕРБ, сега ГЕРБ напада тях. Но се натрупват ежедневно десетки преписки, които трябва да минават през Общинския съвет, и тази ситуация блокира работата на много институции в София. Има училища, които чакат решения на Общинския съвет, има читалища, които чакат. Има районни кметове, които чакат разрешения за строеж. Има селски кметове, които чакат, да речем, да се реши проблемът на някое училище. Има бизнес, който чака да се утвърди някакъв план, за да може да работи. Тоест, разбирате, че започва лека-полека да се блокира работата на много институции и субекти. Само главният архитект на София средно на седмица изпраща по 7-8 преписки към Общинския съвет за решения. Представете си, от края на август до сега колко преписки са се натрупали за решаване само оттам, може би са над 100. Така че, тук става въпрос за нещо много сериозно вече.

– Справи ли се управата на София със снега, справиха ли се наетите фирми?

– Може да се приеме, че ситуацията е била аварийна. Но не мога да кажа, защото не зная мащаба на щетите. Вероятно в момента, в който заработи Общинският съвет, ще трябва да се пуснат питания до кмета, за да може той да даде отчет за ситуацията. Ето още една причина да заработи Общинският съвет, защото тогава можем да го извикаме и да му поставим задача – отговори ни как се справихте със снега, с протестите на футболните фенове? Ние още не сме влезли в диалог с кмета, можем само да пишем писма.

– Не ми отговорихте обаче на въпроса – ако Ви предложат все пак да станете председател на СОС, ще приемете ли?

– На този етап този въпрос въобще не стои и аз Ви казах по какви причини.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар