Винетки за 2 млн. лева са продадени на коли с румънска регистрация

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Почти 67 000 електронни винетки на обща стойност над 2 млн. лева са продадени на автомобили с румънска регистрация, което нарежда Румъния на второ място след Турция по брой на чуждестранни шофьори по българските пътища.

От тях близо 37 000 са за леки коли, а над 30 000 – за тежкотоварни над 3.5 тона.

Затова министърът на регионалното развитие Петя Аврамова ще запознае румъския си колега Василе-Даниел Сучу с въведената от 1 януари в България електронна винетка и с предстоящата тол такса за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона от 16 август тази година.

С наближаване на Великден и Гергьовден, както и на летния сезон, продажбите на е-винетки на румънски граждани ще се увеличават. Данните показват, че през 2018 г. Румъния заема първо място сред чуждестранните пазари по брой туристически посещения в България – 1 377 009, като спрямо 2017 г. се отчита ръст от 20,9%.

По Великден и Гергьовден в Балчик, „Албена”, „Златни пясъци”, „Св. Св. Константин и Елена” и други курорти, традиционно идват много румънски гости. Затова е добре водачите да използват всички канали за купуване на електронни винетки.

Най-бързият и удобен начин за плащане е през интернет. Само след няколко минути винетките са вече активни и може спокойно да се пътува по платената пътна мрежа в страната. Това спестява и време при влизане в България на граничните пунктове.

Електронни винетки могат да бъдат купени онлайн от интернет страниците www.bgtoll.bg, www.vinetki.bg, http://www.xn--1-7sb.bg/ и чрез безплатно мобилно приложение BGTOLL. Други канали за придобиване са „Български пощи“, офисите на Easy Pay, бензиностанциите ОМВ и „Лукойл“.

За улеснение на румънските водачи на пункта „Дунав мост“ край Русе работят 4 терминала за самотаксуване и едно гише за продажба на е-винетки, на което може да се плати и в брой.

На „Дунав мост“ 2 има два терминала за самотаксуване и едно гише за продажба. По един терминал има и на граничните контролно пропускателни пунктове Силистра, Дуранкулак и Кардам.

Подобрява се и състоянието на пътищата, които се използват най-често от румънските гости. Двамата министри ще обсъдят и транспортната свързаност между България и Румъния.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар