Виолета Коритарова даде началото на основния ремонт на Дунав мост при Русе

Виолета Коритарова даде началото на основния ремонт на Дунав мост при Русе

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес съм тук, за да обявя началото на основния ремонт на българския участък на Дунав мост между Русе и Гюргево. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова в буферната зона на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) “Дунав мост” в Русе, цитирана от кореспондента на БТА. Дунав мост е исторически мост, построен преди 70 години, не е извършван основен ремонт досега и затова такъв е належащ, каза министърът. По думите й Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) е направила много анализи, така че са предприети всички мерки ремонтът да затрудни минимално движението по моста.

Коритарова каза още, че възобновяването на фериботната връзка между Русе и Гюргево би поела между 20 и 30% от тежкотоварния трафик, което от своя страна ще облекчи пътуването през съоръжението на леки автомобили.

От АПИ информираха, че строителните дейности ще се извършват без спиране на движението, като съоръжението няма да се затваря. Ремонтът ще се извършва две години като на обекта ще се работи всекидневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи. Строителните работи ще се извършват в шест етапа. В първите два е основният ремонт на естакадата на съоръжението на българска територия. За изпълнение на дейностите ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра. Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това за изход в посока Румъния. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около четири и половина месеца за всяка от лентите.

За по-добра организация на движението регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба. Тя ще може да се премества и да се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира. Габаритът и височината на съоръжението не позволява безопасна работа през нощта, а опазването на живота и здравето на пътуващите и на строителите на обекта е най-важна. Ако изпълнението на някои дейности може да се извърши безопасно през тъмната част на денонощието, това ще бъде направено.

Предприети са всички необходими мерки, за да не се допуснат задръствания от превозни средства, които да блокират движението по Дунав мост по време на неговия ремонт. Много е важно да се спазва сигнализацията, която ще бъде поставена и съответно шофьорите да не предприемат рискови маневри в участъка в опит да избегнат изчакването на червения светофар, каза за БТА областният управител на Русе Драгомир Драганов.

Трасето на българската територия на Дунав мост е с обща дължина 1057 метра. От въвеждането му в експлоатация преди 70 години – през 1954 г., досега основен ремонт не е извършван, припомнят от АПИ.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар