Висок риск от градушки и значителни валежи – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екипът на Meteo Balkans издаде карта с предупреждения за лошо време, които са валидни за сряда – 26 юни 2024 г.

Жълт код:

Издаваме код за силен дъжд, като очакваното сумарно количество ще е между 15-20 л./кв. м. Не се очакват екстремни явления! През летния сезон е възможно да падне и дребна градушка.

Оранжев код:

Издаваме този код за проливни или “обложни” валежи. Валежите на изолирани места над посочените райони ще са значителни по количества. Очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л./кв.м.

Явления: Над тези райони ще са придружени и от засилена гръмотевична дейност, силен вятър и дребна градушка (известни и като шквалови явления). През есенния сезон се издава и за “обложни” валежи.

Предупреждение за опасно време

Червен код:

Валежите на много места над посочените райони ще са значителни по количества. Ще има условия за внезапни наводнения и силни пориви на вятъра. Висок е и рискът от материални щети. Очакваните валежи ще са между 50-80 л/кв.м.

Явления: Средна и едра по размер градушка,риск от торнада и мезо-конвективни системи. Издава се и за обложни продължителни валежи.

 (Забележка: Картата показва районите, в които вероятността за опасни явления е най-голяма, но НЕ винаги бурите обхващат зоните оградени на картата!!!)

През деня ще е предимно слънчево и топло. След обяд на места и то предимно над Западна и Северозападна България ще се развива мощна къпесто-дъждовна облачност. Очакват се на повече места валежи и силни гръмотевични бури, ще има условия за градушки!

Mаксималните температури ще са между 29-33°С. Най-горещо ще е в Дунавската равнина и Горнотракийската низина – до 34-35°С.

Времето по Черноморието – чудесни условия за плаж!

През целя ден ще е слънчево и горещо. Ще духа умерен източен вятър. Максималните температури ще са от 28°-30°С, по северното крайбрежие и до 31-32°С по южното.

Температурата на морската вода ще се повиши и ще е между 25°-26°С. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Времето в София

През деня времето ще е слънчево, с максимални температури около 31°С. След обяд и привечер – с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност. Очакват се валежи и гръмотевични бури на места из Софийска област и над самия град! Ще духа слаб до умерен източен вятър.

Времето в планините

Ще е предимно слънчево и топло. Временни увеличения на облачността очакваме след обяд над масивите от Югозападна и Централна България. Ще има условия за силни бури и градушки! Ще духа слаб източен вятър, по високите части – временно силен от югоизток.

Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 24-25°C, на 2000 метра – около 20°C.

Времето на Балканите

През следващите 42 часа атмосферата над нашата страна и над полуострова ще се лабилизира, ще има условия за валежи от дъжд, гръмотевични бури и висок риск от градушки. Температурите ще се задържат високи. Времето по планините до обяд ще е слънчево, но след обяд няма да е благоприятно за пътувания и изгледи, поради образуването на гръмотевични бури. Моля, следете прогнозите за времето внимателно!!!

Прогноза: Имре Дузмат, Meteo Balkans

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар