Висш служител на ЕМА: Има връзка между ваксината на „АстраЗенека“ и тромбозите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Висш служител в Европейската агенция по лекарствата заяви в интервю, публикувано този вторник, че има връзка между ваксината на „АстраЗенека“ и случаите на образуване на кръвни съсиреци.

„Можем да го кажем вече – ясно е, че има връзка с ваксината, въпреки че не е ясно какво причинява подобна реакция“, казва ръководителят на EMA по стратегията за ваксините Марко Кавалери пред италианския вестник „Ил Месаджеро“.

„Опитваме се да изградим точна картина какво се случва, да дефинираме прецизно този синдром, причинен от ваксината (…) Сред ваксинираните има известен брой случаи на церебрални тормбози на млади хора, по-голям отколкото ние очаквахме. Това ще съобщим“, казва Кавалери.

Изявлението на Кавалери идва преди среща на ЕАМ по въпроса с ваксината на „АстраЗенека“, която започва днес и ще продължи до 9 април.

През последните седмици възникнаха подозрения за възможността ваксината на „АстраЗенека“ да има сериозни странични ефекти след регистрирането на случаи на атипични тромбози след имунизация с препарата. Макар такива образувания да се наблюдават изключително рядко, някои от пациентите с такива съсиреци починаха.

ЕМА разследва въпросните случаи и излезе със заключението, че не са открити доказателства за връзка с ваксината на „АстраЗенека“. Въпреки това регулаторът продължи своето разследване за възможни сериозни странични ефекти от препарата.

По-миналата седмица директорът на Европейската агенция по лекарствата Емер Кук заяви пред комисията на ЕП по здравеопазването, че „не можем ясно да изключим връзката между съсиреците и ваксината на „АстраЗенека“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар