Витанов се оплака, че не е избран за академик и пусна нови прогнози за коронавируса (ГРАФИКИ) – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 5 ноември. Експертът посочи и кога най-накрая ще спадне броят на починалите и на хората в инензивни отделения. Той се и похвали, че е бил номиниран и за най-любим български учен. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 05 ноември 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Това е последната сводка, преди да тръгна за чужбина. Ще се върна на 13-ти ноември вечерта, на 14-ти вероятно няма да мога да пиша поради натрупали се спешни неща за вършене, тъй, че следващият анализ се очаква да е на 15-ти ноември.

Бих искал да благодаря на всички, които ме номинираха за най-любим български учен. Те бяха талкова много, че даже влязох в седмицата в предаването снощи по БНТ. Благодаря много за това отношение! За мен е чест, още повече, че това идва след усилията на няколко академика по математика да провалят избора ми за член-кореспондент на БАН. Което и успяха да направят. Междудругото и ген. Мутафчийски не беше избран. Но да оставим това настрана засега.

Следва анализът.

Вторичния пик мина през октомври, както си беше предсказано (от един единствен човек обаче, нали така).

Сега сме в долината на плача и като гледате починалите, разбирате защо го нарекох така този интервал.

След пречупения тренд в броя на регистрираните нови случаи се очаква пречупване на трендовете на активните случаи и на смъртност. Това се очаква да стане в седмицата между 14-ти и 21-ви ноември.

Тоест, тогава се очаква да видим намаляващ брой починали на ден (вторниците не ги броим) и намаляващ брой активни случаи, тоест начало на разтоварване на здравната система. Вчера писах едно ориентировъчно число за очаквания максимален брой на активните случаи. Да поясня тук нещо.

Думата, която написал бе ОРИЕНТИРОВЪЧНО, а не ПРОГНОЗНО, нали така. Ориентировъчното число отразява изчислявания най-лош сценарии и е за информация на хората на първа линия и шефовете на болници какво най-лошо могат да очакват, та да имат едно наум.

Прогнозното число отразява тъй-наречения реалистичен сценарий и е по-малко от ориентировъчното. Изписах една кофа мастило да ви обясня това и пок не съм сигурен, че няма да се намери някой хейтър, дето да реве като теле по въпроса, че видители очакваното число на Витанов било над реалното. Ами то точно това се очаква и да стане – очакваното число да е над реалното и да има телешки рев.

Какво се очаква да стане след като трендовете се пречупят. Кратък период на свиване на заразата и после излизаме на правата водеща към коледните празници. Там – вчера ви писах за опашката на мечката. Хейтърите веднага завиха – мечките нямали опашки. Тъй, тъй, що не погледнете по-внимателно. Имат, но са толкова къси, че само идиот би се приближил толкова, че да дърпа на мечката опашката.

Вчера ви писах, че има групи в българското общество, които могат да опитат да дръпнат опашката на спящата мечка на отслабващото дифузно разпространение. Има и то броят на хората в тези групи не е малък. Ей сега ще видите, като продължи малко намаляването и изпълнят „капацитетите“ с ония теорийки, дето изтекоха в тоалетната, да ви ги завият в целофан и да ви го представят за шоколад.

Базовото репродуктивно число днес е 1.11. Шести ден под 1.3, обхватът на заразата расте, но растежът вече е бавен. Това се и очаква да продължи, докато съм в чужбина.

Статистика за смъртността (данни от сайта https://coronavirus.bg/)

Починали в края на октомври – 23 999

Починали за ноември 20201 – 24 755

Починали ноември 2021 – 756 – (за 4 дни)

Починали за ноември 2020 – 2560

Тук повечко коментари като се върна от чужбина на 14-15 ноември.

Следват картите.

Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Ситуацията си остава сложна – 27 области се очаква да са на ниво 4, през тази вълна Кърджали е настрани от общата тенденция и не се очаква изобщо да се дотътри до ниво 4. Тук малък коментар. Кагота една област е близо до границата между две нива е малко трудно да се прогнозира къде ще е в следващите дни. Прогнозата си има точност и границата между нивата може да попадне в рамките на очакваната грешка.

Това веднъж го обяснявах тук – писах ви, че в тези случаи областта трябва да се оцветава с раиран цвят на райета от цветовете от двете страни на съответната граница. Не го правим, защото някои хора ще се объркат – какво пък е това на райета в Кърджали например. Това е едно от неудобствата де се правят карти, на които всяка облсат е в един цвят. Сега, след като го пиша вече втори път това, се надявам да няма вече рев, защо областта е с един цвят, а реално цветът е друг.

Ами защото е близо да границата между две зони и няма да си играем да я правим на райета. Прогнозата си има грешка и тая грешка може да стани видима покрай границата между две зони.

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост проблемната област в западна България се възстанови.

Пиша си аз, не и помагайте, все едно, че пиша – помагайте и. Та днес да взима да напиша – добре, помагайте и да расте, та да се задейства ефекта – Ти ли ша ми каиш на менИ, бе и нарастването на проблемната зона да спре.

Изборите идат, а тотален локдаун няма ли няма. Изненадани ле сте вие, които редовно четете тези анализи. Не сте разбира се. Това е положението, тотален локдаун не се очаква. Като се върна от командировка пак ще обсъдим тая тема.

ЛОКДАУН – ЙОК.

Картата на риска по нашата методология си е пак изцяло виолетова. Обстановката се поотпуска, но продължава да е неприятна. Пак да пиша – докато се върна, по-лошо от това, което е, не се очаква да стане.

Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази – стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително)

Пазете се.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар