Витанов: Смъртността при сегашната вълна надвишава с 35% тази от предишната – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Омикронът го няма, но това и очаквахме – аз и вие. Никулден мина отдавна – днес е 20.12. Знаете прогнозата ми – този вариант на вируса няма да може да стане доминантен у нас до Нова година. Проблемите с него ще са догодина. Прогнозата се изпълнява. Приготвяйте се спокойно за празниците.

Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

Базовото репродуктивно число днес е 1.02 – близо е до 1. Прогнозата я знаете – бавно разтоварване на здравната система. Странно е, че е над 1 числото. Би трябвало да е под 1. Тук РЗИ-тата би следвало да си попрегледат данните за активните случаи.

Починали спрямо починалите от съответната вълна миналата година по това време – 135,0% (от декември има още много време). Значи, дотук при тази вълна са починали 35% повече хора отколкото при съответната вълна миналата година.

Причина – недостатъчно обхватна ваксинация. Прогнозата за броя смъртни случаи в края на годината – очаквам да прехвърлим 30 000. Кой ли не се изреди да реве и вие срещу тази прогноза. Днес бройката е 30 082.

Области на ниво 4 няма. Даже се очаква да се появи и зелено за празниците.  Жълтата област в Източна България расте. Това е добре.

Една от областите се очаква да е вън от червената зона. Това е добре. София-град  се очаква да е вън от много тъмночервената зона. Държи фронта и това е добре за цялостната обстановка в страната. Очакванията са, броят заболели на 100 000 души бавно да намалява.

Дифузното разпространение угасна.

Виолетовото бавно намалява. В Западна България също. И Благоевград излезе от виолетовата зона.  Това е много добре.  Очаква се тази тенденция да продължи и през новата седмица. Трябва да държим така и да внимаваме – все пак виолетовото още е много.

Омикрон варианта на вируса  – няма го ни при Националния център по заразни и паразитни болести, ни при Витанов.

Тотален локдаун до края на годината – няма да има. Забравихме за тоталния локдаун – нали така.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар