“Витоша ски” поиска да се изработи подробен устройствен план за подмяна на Княжевския лифт

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От “Витоша ски” призоваха Столична община да възложи изработването на специализиран подробен устройствен план (СПУП), с който да бъде позволена подмяната на Княжевския лифт.

В позиция, разпространена от дружеството, се изтъква, че този план се чака вече четири години и фирмата е поискала именно на нея да бъде възложено изработването му още през 2020 година, предава БТА.

От фирмата призовават Общината, ако счита, че не следва да възложи изработването на СПУП, да им откаже, за да могат да се обърнат към съда и да проверят дали този отказ е законосъобразен или не.

От “Витоша ски” допълват, че се налага да бъдат изградени два нови стълба на различни от съществуващите места. Това се налага от факта, че за да може да функционира и да е безопасно съоръжението, то трябва да бъде свалено в ниската част между дърветата, за да се избегне опасното действие на силните ветрове.

Въпреки многократната кореспонденция и до този момент по това наше искане нямане нито отказ, нито допускане – повече от четири години, пишат от фирмата.

Припомня се, че Столичният общински съвет е взел решение да възложи на външна фирма както да направи анализ, така и да даде възможности как да бъде подменен Княжевският лифт и е отпуснал сумата от 50 000,00 лв. Фирмата е стигнала до извода на “Витоша ски” – че съоръжението не може да бъде ремонтирано, а трябва да бъде подменено.

Наред с това, според фирмата, е дадено неприемливо техническо решение – да се запазят високите стълбове, което прави съоръжението уязвимо на силните ветрове.

От “Витоша ски” допълват, че са обжалвали заповедта на Главния архитект на София да ремонтират съоръжението и тя е била отменена на две инстанции като незаконосъобразна. Мотивът на съда – в случая не се касае за ремонт, а за изграждане на ново съоръжение.

С цел обществото да бъде напълно информирано за казуса, ние ще качим на нашия сайт цялата документация по въпроса, пишат още от “Витоша ски”.

На 20 май фирмата излезе с позиция и по повод спирането на Симеоновския лифт, в която обявиха, че проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк “Витоша” попада в обхвата на общественото внимание и се политизира за пореден път.

Не е рационално с ремонти да се поддържат отдавна амортизирани съоръжения, които при нужната нормативна среда могат да бъдат заменени с най-модерните, които да се използват от софиянци и гостите на града, се посочва още в позицията.

На 19 май кметът на София Васил Терзиев обяви, че до края на мандата му трябва да има поне един работещ лифт.

Надяваме се да има доста по-всеобхватно решение, а не само един, за да може планината да бъде достъпна. За това работим, увери той на брифинг във връзка с неработещите лифтове до Витоша и възможните решения.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар