Вицепремиерката Корнелия Нинова – от аферата “Техноимпекс”, през уволнението за корупция, до лидер на БСП

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова е единият от вицепремиерите в правителството на Кирил Петков, стана ясно по време на официалното обявяване на структурата и състава на Министерски съвет. Тя има дълга политическа кариера, която невинаги е била свързвана с „Позитано“ 20.

Нинова е родена на 16 януари 1969 г. в село Крушовица, област Враца. Завършва Националната гимназия за древни езици и култура в София. А след това и юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“.

Преди да навлезе в политиката, тя работи именно в сферата на правосъдието. През 1995 г. е в Софийския градски съд като стажант-съдия, а в периода 1995 – 1996 г. е юрисконсулт на Столична община. От 1996 до 1997 г. е следовател в столичната следствена служба.  В периода март-август 1997 г. е юрисконсулт на БТК.

Навлизане в политиката и сините времена на Нинова

На 28 години Нинова става изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД. Назначена е и като председател на съвета на директорите на „Техноимпортекспорт“. Това се случва по времето на правителството на Иван Костов. Тя отговаря и за приватизацията на „Техноимпекс“ АД. Петър Жотев, министър на икономиката и енергетиката при Костов, твърди, че премиерът лично му е спуснал кандидатурата на Нинова. Заема длъжността директор между  1997 и 2005 г.

Пътят в БСП

Става член на социалистическата партия през 2003 г. От септември 2005 г. до март 2007 г. е зам.- министър на икономиката и енергетиката по външноикономическата политика в правителството на Сергей Станишев. Междувременно става председател на Управителния съвет на „Международен панаир“ -Пловдив и на „Булгартабак Холдинг“ АД.

Аферата „Топлофикация“ – София

Май месец 2007 г. наяве излизат големи злоупотреби в „Топлофикация“ – София. Именно Министерството на икономиката и енергетиката отговаря за дружеството. Започва разследването срещу директора на топлофикацията – Валентин Димитров (Вальо Топлото). Следствието се води от Татяна Шарланджиева, която е приятелка на Нинова. Появяват се СРС-та, според които Нинова е въздействала на Шарланджиева, за да пази от разследването консултантската фирма „Фронтиер“ на Красимир Георгиев. Той е свързан с тогавашния министър на енергетиката Румен Овчаров. Така се стига и до уволнението на Нинова от министерството.

Въпреки скандала, Нинова остава част от червените редици. Избрана е във Висшия съвет на БСП и става негов говорител. През 2009 година става и депутат. От тогава е народен представител във вече четири парламента.

Лидер на БСП

Официално Корнелия Нинова застава начело на БСП на 8 май 2016 г. Избрана е с 395 гласа срещу 349 гласа за дотогавашния председател Михаил Миков. Оглавявайки столетницата, Нинова стартира и мащабна реформа. Следваната от нея политика обаче води и до сериозно разцепление на БСП. Появява се вътрешна опозиция на „Позитано“ 20. Голяма част от решенията на лидерката биват оспорвани от нейни съпартийци.

След изминалите избори, в които БСП се срина до четвъртото място с малко над 10% подкрепа, Нинова подаде за втори път оставка, която би трябвало да бъде приета през януари, а след това да се назначи конгрес за избор на нов лидер. Най-вероятно с навлизането си във изпълнителната власт Нинова ще отстъпи лидерското си място на някой от своите заместници до избор на нов председател.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар