Вицепремиер на РСМ няма доверие на външния министър за отношенията с България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров обяви, че няма доверие на външния министър на страната Буяр Османи относно решаването на отворените въпроси с България, предава БНТ.

Димитров се разделя с поста си в новия кабинет на Димитър Ковачевски, а Османи остава външен министър. Димитров посочва, че самият той е бил пречка пред решаването „на спора“ с България на всяка цена, и то по лош начин за РСМ.

По думите му в Протокола 5+1, по който Скопие и София работят през последните няколко месеца, Скопие е постигнал единна позиция относно българските искания и е поставил едно свое – в Протокола на София да посочи, че ще одобри началото на преговори на югозападната ни съседка с ЕС.

Димитров тълкува като успех факта, че в заключенията на ЕК, потвърждаващи готовността на страната му да започне преговори с ЕС, никъде не се споменава изискването на България българите да бъдат записани в Конституцията на РСМ.

Димитров посочва, че с исканията си в 5+1 България се меси директно във вътрешните работи на страната му и отново подчертава, че езикът и идентичността са червените линии, по които РСМ няма да преговаря.

От началото на преговорите България не е поставяла въпроса за езика и идентичността, нито ги оспорва, съгласявайки се с правото на самоопределение на всички народи и правото им да говорят на официалния език съобразно конституцията си.

 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар