Вкарват в затвора бившия шеф на световния биатлон – Още спорт – Зимни спортове

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Норвежецът Андерс Бесеберг, който беше силният човек в световния биатлон в продължение на четвърт век, беше осъден в страната си на три години и половина затвор заради корупция между 2009 и 2018 г., предаде АФП. Президентът на Международната федерация по биатлон (IBU) между 1993 и 2018 г. Бесеберг, който е на 78 години, бе признат за виновен, че е получавал луксозни часовници, проститутки и ловни партита най-вече от руснаци.

 

„Разбира се, че съм разочарован и изненадан от решението на съда. Ще обжалвам“, каза Бесеберг.

 

„Подсъдимият е предал доверието, което е възложено на неговата длъжност, като е приемал скъпите подаръци“, каза съдия Видар Тофтми-Ломе в съда в Бускуред, на 60 км западно от Осло.

 

„Много пари се движат в международния елитен спорт от високо ниво. Федерацията управлява значителни средства и взима решения, които са важни не само за спортистите, но и за бизнеса“, смята прокурорът Мариане Дюпесланд.

 

Обвинението бе поискало присъда от 3 години и 7 месеца затвор и глоба от милион крони (88 000 евро). Съдът не определи глоба за Бесеберг, но го задължи да възстанови разходите по подаръците си, които са на стойност 1,4 милиона крони.

 

„Дори и да съм получавал скъпи подаръци и да съм бил канен на лов, държа да подчертая, че никога не съм бил корумпиран“, защити се бившият президент.

 

Смята се, че норвежецът е прикривал и случаи на употреба на допинг от руски биатлонисти, включително и на Олимпийските игри в Сочи през 2014 година.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар